Gołąbki z młodej kapusty i ryżu

4.5 (167 ocen)

  • 2 godz.

Lekkie,bezmięsne i dietetyczne gołąbki z młodej kapusty. Podałam z sosem koperkowym i wyszło bardzo smaczne danie.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1 główka młodej kapusty
    3 woreczki ryżu ( po 10 dag każdy )
    sól,pieprz
    duża cebula
    olej do smażenia
    3 łyżki posiekanego koperku
    1 łyżka octu
    1 łyżka masła
Wystaw ocenę:

4.5 (167 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gołąbki

Gołąbki z młodej kapusty i ryżu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę obrać z wierzchnich liści i wyciąć głąb,opłukać.
  • 2. Do garnka nalać gorącej wody,dodać łyżkę octu,włożyć kapustę,gotować kilka minut zdejmując kolejne liście.Z miękkich liści ściąć nożem zgrubienia.
  • 3. Ryż ugotować w osolonej wodzie ,osączyć i wyjąć z woreczków.Cebulę pokroić i zrumienić na oleju,następnie dodać do ryżu wraz z olejem na którym się smażyła.
  • 4. Dodać posiekany koperek,przyprawić do smaku solą i pieprzem,dokładnie wymieszać.
  • 5. Na liście nakładać porcje ryżu i zwijać gołąbki.
  • 6. Gołąbki układać w garnku,podlać gorącą wodą ,(około pół szklanki ),dodać masło i dusić na małym ogniu,pod przykryciem aż gołąbki będą miękkie.Pod koniec duszenia gołąbki oprószyć solą i pieprzem.
  • 7. Podawać od razu gorące z dowolnym sosem.

Porady

Jeżeli do wody w której sparzamy kapustę dodamy łyżkę octu, kapusta będzie nam się ładnie zawijać i nie będzie pękać.Ocet nie wpłynie na smak kapusty.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Młoda kapusta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować