Kiedy młoda kapusta króluje w sklepach i na targach, nie można przepuścić okazji, by na stole pojawił się bigos z młodej kapusty. To uniwersalne danie, które sprawdzi się zarówno w upalne dni, jak i te zimne i deszczowe. Co więcej jest to potrawa tylko pozornie nudna. Bigos to szybki obiad, który można przygotować i podać na wiele sposobów. Jak to zrobić? Zobacz nasz przepis!

 

Bigos z młodej kapusty 

Składniki:

2 główki młodej kapusty, 2 cebule, 2 małe marchewki, 1 laska kiełbasy, 400 g mięsa wieprzowego, 3 łyżki koncentratu pomidorowego, 4 kulki ziela angielskiego, 2 liście laurowe, sól i pieprz do smaku, świeżo posiekany koperek.

Mięso wieprzowe gotujemy w osolonej wodzie, następnie wyjmujemy na deskę i kroimy w kawałki „na kęs”. Kapustę myjemy, szatkujemy, marchewkę kroimy w półplasterki. Przekładamy do garnka, w której wcześniej gotowało się mięso, dolewamy trochę wody, by przykryła kapustę, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy do miękkości – około godziny. Kiedy kapusta będzie miękka, dodajemy koncentrat

Kiełbasę kroimy na talarki i przesmażamy na patelni wraz z ugotowanym mięsem. Mięsa wraz z wytopionym tłuszczem przekładamy do kapusty i jeszcze chwilę gotujemy, by składniki i aromaty wymieszały się, a bigos zyskał na smaku. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i dodajemy posiekany koperek.

Bigos z młodej kapusty świetnie smakuje na drugi dzień, kiedy wszystkie smaki „przegryzą” się. Można podać go ze świeżym pieczywem lub młodymi ziemniakami.

Jeśli wybierzecie wersję bez dodatku mięsa, to danie świetnie będzie smakować też z tradycyjnym schabowym. Jeśli wolicie zrobić klasyczny bigos z młodej kapusty, warto wybrać różne rodzaje mięsa, które wzbogacą smak naszego dania: wędzona kiełbasa, mięso wieprzowe, wędzony boczek. Wszystko zależy od naszych upodobań. Jeśli jednak zależy nam na daniu bardziej fit, zamiast mięsa, dodajmy do bigosu więcej warzyw – przesmażone pieczarki, większa ilość marchewki, świeże pomidory czy papryka to też smaczne dodatki.

Zobacz inne przepisy na bigos z młodej kapusty oraz klasyczny bigos z kiszonej kapusty.

Czytaj także: surówka z kapusty pekińskiej w 18 odsłonach

Zobacz:  przepis na bigos świąteczny