Kapusta pekińska to warzywo niezmiernie popularne w naszym kraju. Pierwszym pomysłem, jaki wpada nam do głowy, na wykorzystanie tego warzywa, to oczywiście surówka z kapusty pekińskiej. To najprostszy sposób na zrobienie dodatku do obiadu. Surówka z kapusty pekińskiej to także często przystawka czy imprezowa przekąska.

Surówka z kapusty pekińskiej-jak zrobić surówkę z kapusty pekińskiej?

Skoro już wiemy, że surówka z kapusty pekińskiej często gości na naszych talerzach, jak sprawić by się nam to danie nie znudziło? Odpowiedź jest prosta - eksperymentować! Surówka z kapusty pekińskiej powstanie, gdy weźmiecie jedną, średnią kapustę pekińską, małą puszkę kukurydzy, jedną paprykę czerwoną, jeden ząbek czosnku, odrobinę oliwy z oliwek, szczyptę cukru, garść ulubionych ziół np.: koperku, natki pietruszki, bazylii i oregano) oraz wyciśniecie sok z cytryny. Kapusta pekińska powinna być umyta, oczyszczona i drobno posiekana. Można użyć specjalnej szatkownicy, która ułatwi pracę. Następnie dodajemy odsączoną z zalewy kukurydzę konserwową oraz pokrojoną w kostkę paprykę.

Zobacz także: Surówka z kapusty włoskiej – 10 przepisów

Surówka z kapusty pekińskiej-jaki sos do surówki z kapusty pekińskiej?

Najbardziej klasyczny będzie sos vinegret na bazie oliwy z oliwek. W czystym, małym słoiku umieszczamy oliwę. Kolejno dodajemy posiekany drobno czosnek lub przeciskamy go przez praskę. Następnie doprawiamy posiekanymi ziołami, sokiem z cytryny i dosypujemy szczyptę cukru, soli i czarnego pieprzu. W ten sposób powstanie domowy sos vinegret. Na koniec polewamy posiekaną kapustę pekińską. Surówka z kapusty pekińskiej jest gotowa do podania.

Przepisy zebrane w galerii dowodzą, że kapusta pekińska idealnie łączy się z wieloma warzywami, a nawet i owocami! Daje olbrzymią możliwość tworzenia własnych kompozycji smakowych. Wystarczy taką sałatkę polać sosem – czy to na bazie oliwy, czy śmietany, jogurtu lub majonezu- i smaczny dodatek do dania głównego gotowy.