Pascha może stać się świetną alternatywą dla sernika wielkanocnego. Jeśli nie lubimy piec ciast lub serniki nam nie wychodzą, ten deser świetnie sprawdzi się jako zamiennik. Co więcej, z racji tego, że pascha nie jest tak popularna jak inne ciasta, będzie miłym zaskoczeniem i odmianą dla gości. I co chyba najważniejsze przy wielkanocnych przygotowaniach - nie wymaga pieczenia!
Pascha to deser, który można przygotować na wiele sposobów. Bazą jest masa z sera i żółtek, jednak dzięki dodatkom możemy tworzyć różne wersje smakowe – zacznijmy od bakalii – tych nie powinno zabraknąć w passze. Jednak wybierając jeden ich rodzaj – na przykład tylko pistacje lub samą żurawinę, możemy stworzyć ciekawą smakowo kompozycję. Możemy dodać do masy czekoladę, kakao, pastę z pistacji czy ajerkoniak, dzięki czemu otrzymamy wiele wersji smakowych.
Więcej pomysłów na ten deser znajdziecie w naszej galerii, przeczytajcie też nasz artykuł o sposobie przygotowywania go. Mamy nadzieję, że pascha zagości na Waszych stołach!
Zobacz galerie z innymi świątecznymi słodkościami:
16 przepisów na sernik wielkanocny
mazurek wielkanocny - 17 propozycji
sernik z bakaliami - 18 przepisów
Komentarze