Gotowanie na parze to chyba najlepszy rodzaj termicznej obróbki produktów spożywczych. Parowanie, czy to na sitku nad garnkiem, czy w specjalnym parowarze pozwala zatrzymać najwięcej substancji odżywczych znajdujących się w pożywieniu. Dzięki tej metodzie dania nie są suche, a my ograniczamy ilość tłuszczu, a nawet soli (bo parowanie uwypukla smak produktów) naszych dań. Sprawdzą się idealnie jako lekki obiad na lato.

 

Gotowanie na parze - jak gotować

Dania gotowane na parze mogą być różnorakie – od wytrawnych obiadowych takich jak, warzywa, mięso czy ryba na parze, przez parowane pasztety czy wędliny, po słodkie desery, czyli kluski na parze z owocami. Ważne jest, by pamiętać, o odpowiednim ułożeniu potraw w parowarze i czasie ich przygotowania. I tak mięso potrzebuje około 40-60 minut, ryby i owoce morza około 25 minut, warzywa strączkowe i pieczarki gotowe będą w 10-20 minut, a ryż należy gotować 20-25 minut. Na dolnych tackach poleca się ułożyć produkty, które muszą dłużej gotować się na parze, a na wyższych składniki, które potrzebują krótszego czasu parowania. Zadbajmy też o odpowiednie umieszczenie produktów na tackach –  gotowanie na parze będzie skuteczne wtedy, gdy składniki naszych potraw rozłożone będą cienką warstwą – wtedy równomiernie się ugotują. Nie należy ich też przeciągnąć – warzywa czy mięso należy zdjąć z pary w momencie, gdy zaczną mięknąć, ponieważ proces gotowania trwa jeszcze chwilę po tym, jak przestanie działać na nie wysoka temperatura.

Kluczem do sukcesu jest też właśnie temperatura. Proces gotowania potraw rozpoczyna się wtedy, gdy woda osiągnie temperaturę wrzenia, jednak nie powinniśmy gotować jej zbyt szybko. Ważne jest, by jedynie delikatnie szumiała ona, a nie gotowała zbyt szybko.

 

 

Więcej o zaletach parowania i kilka wskazówek, by gotowanie na parze było efektywne i proste znajdziesz w naszym artykule: gotowanie na parze - recepta na zdrowie. A przepisy na dania na parze w naszej galerii.