Jak zrobić rosół?

Każda rodzina ma swój sposób na domowy rosół. Można się zastanawiać jak ugotować dobry rosół.  Podstawą są zawsze najwyższej, jakości składniki. Najpopularniejszy jest rosół z kurczaka. Następnie równie często gotowany jest rosół wołowy. Popularna zupa występuje też w wersji mieszanej i tak powstaje rosół z kury i wołowiny. Gdy mamy problemy żołądkowe wiele razy proponowano nam rosół na króliku. Przepis na rosół jest prosty. Mięso zalewamy zimną wodą, dorzucamy przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, ziarna czarnego pieprzu i sól. One nadadzą smaku i aromatu. Koniecznie dodajcie szczyptę lubczyku, który nada zupie charakterystycznego „rosołowego” zapachu. Na małym ogniu doprowadzamy wywar do wrzenia. Gdy w mięsie zacznie ścinać się białko a na powierzchni będą gromadzić się tzw. szumowiny, wtedy można dodawać pokrojoną marchewkę, pietruszkę, seler i por. Cebula w zależności od regionu Polski jest dodawana surowa lub podpieczona nad palnikiem gazowym. Nie bójcie się, jeżeli będzie osmalona. Taka nada zupie głębszego smaku i koloru. Ile gotować rosół? Przepisy naszych babć wskazywały, aby rosół gotować długo na małym ogniu. Mówiono nawet o kilku godzinach. Jednak dobry rosół powstanie w znacznie krótszym czasie. Należy obserwować, kiedy mięso będzie miękkie, a warzywa nierozgotowane. W ten sposób przygotujecie polski rosół przygotowywany przez nasze mamy i babcie na niedzielny obiad. Obowiązkowo podawany z hojną porcją domowego makaronu.

Ramen – rosół na bogato

Drugim sposobem na rosół jest japońskie danie ramen. Do wywaru mięsnego dodaje się makaron sojowy, algi, ugotowane na półtwardo połówki jajek oraz posypuje solidną porcją posiekanego szczypiorku. Przyprawiony sosem sojowym uzależnia i chce się sięgnąć po kolejną porcję. Z drugiej strony ramen jest pełnym daniem, więc po zjedzeniu jednej porcji jest się już w pełni najedzonym. Przygotowanie ramenu to sztuka. Każdy element nadaje smak, liczą się różne struktury i konsystencje dodatków. Tak jak polski rosół tak ramen dla Japończyków jest daniem, które należy celebrować.

Rosół z macą – po żydowsku

W kuchni żydowskiej również znajdziemy sposób na rosół. Zgodnie z zasadami koszerności rosół przygotowywany jest z kurczaka i szpondra wołowego. Z dodatkiem ząbków czosnku i goździków. Rosół podawany jest z kulkami z macy, określanymi knedlami. Macę mieli się na proszek, dodaje koszerną sól, posiekaną pietruszkę i doprawia się go gęsim smalcem. Z tak powstałej masy formuje się kulki i gotuje do wypłynięcia. Rosół po żydowsku to sycący pomysł na obiad i sposób na wykorzystanie sczerstwiałych plastrów macy.

Rosół po francusku

Francuski przepis na rosół wykorzystuje przewiązane sznurkiem zioła określane bouqet garni. W skład tej mieszanki wchodzą tradycyjnie trzy zioła: tymianek, liść laurowy i pietruszka. Czasem wzbogaca się go o inne przyprawy i zioła takie jak bazylia, rozmaryn i cząber. Francuskim daniem na bazie rosołu jest pot-au-feu (w wolnym tłumaczeniu oznaczający garnek na ogniu). Przygotowuje się go z łopatki wołowej, golonki cielęcej, szpondra i żeberek wołowych. Dodaje się do nich nasiona kolendry, ponakłuwaną goździkami cebulę, małą kapustę włoską i brukiew. Takie danie jest esencjonalne i pożywne. Zestawienie rozpływającego się w ustach mięsa i jędrnych warzyw zachwyca wielu smakoszy.

Rosół z przyprawami

Jeżeli chcemy otrzymać rosół przykuwający uwagę kolorem to wykorzystajmy niecodzienne przyprawy. Pierwszą z nich jest kurkuma, która zabarwi rosół na złoto. Dodatkowo wzmocni działanie antybakteryjne zupy. Z pokolenia na pokolenie rosół jest określany domową penicyliną i lekarstwem na wszystkie choroby. Drugą przyprawą, po którą warto sięgać jest szafran. Rosół z jego dodatkiem będzie miał atrakcyjny pomarańczowy wygląd i delikatny migdałowy zapach.  

Co zrobić z mięsa z rosołu? Jest wiele przepisów podpowiadających zastosowanie mięsa. Naszymi ulubionymi są te najprostsze. Sztuka mięsa w sosie chrzanowym, pasztet drobiowo-wołowy z mięsa z rosołu albo farsz do pierogów. W galerii znajdziecie jeszcze więcej inspirujących przepisów na rosół.