Zupa ramen pojawiła się w Japonii w XIX wieku (przywędrowała z Chin), jednak dopiero po II wojnie światowej jej chwała rozrosła się na cały świat. Mało kto wie, ale ramen obecnie najczęściej wykorzystywany jest w fastfoodach. W Tokio można spotkać nawet automaty (podobne do tych, gdzie można kupić zimne napoje), w których sprzedawane są gorące zupy ramen w puszkach! Ponadto, zupa ta stała się tak popularna, że w 1994 r. doczekała się nawet swojego muzeum.
Zupa ramen to japońskie danie składające się z makaronu, rosołu oraz innych dodatków - w zależności od przepisu. Mogą to być pędy bambusa, wodorosty, kiełki sojowe, cebula, kukurydza, chilli, mięso mielone, drobiowe, wołowe, ryby i owoce morza, jajko na twardo, grzyby i wiele, wiele innych. W Wagamamie podaje się parę różnych wersji ramen: z kurczakiem, samymi warzywami a także z wołowiną w rosole z chilli. Do przyprawiania zupy najczęściej używa się sosu sojowego.
Zupa ramen - rodzaje
W zależności od sposobu przygotowania bulionu do zupy, wyróżnia się:
- shio, którego podstawę stanowi odtłuszczony bulion, gotowany na mięsie drobiowym (rzadko wieprzowym). Do zupy dodaje się także mięso drobiowe (pokrojone w paski lub mielone w postaci klopsów) oraz warzywa - najczęściej dymkę, kapustę pekińską i pędy bambusa. Shio ramen uchodzi za najzdrowszy i najmniej kaloryczny posiłek spośród wszystkich ramen. W smaku jest bardzo delikatny, w wyglądzie klarowny i jasny.
- tonkotsu, to bulion gotowany na kościach wieprzowych, nieco cięższy i tłustszy niż shio. Cechy charakterystyczne tej zupy to mleczny kolor i kremowa konsystencja. To najtłustsza wersja wszystkich ramen, ale i także najsmaczniejsza i najbardziej sycąca. Najczęstsze dodatki to kiełki sojowe, sezam, marynowany imbir, czosnek i oczywiście plastry mięsa.
- shoyu, powstaje z wywaru mięsa drobiowego i wieprzowego lub wołowego z dodatkiem sosu sojowego - bulion ma zatem ciemniejszą barwę niż shio i jest bardziej słony i wyrazisty w smaku. Standardowe dodatki to gotowane jajko, cebula, wodorosty, pędy bambusa i plastry mięsa.
- miso ramen, czyli wywar drobiowy lub rybny doprawiony pastą miso. W efekcie powstaje ciemny bulion oraz słodkawo-słony smak. Dodatkiem do miso ramen są świeże warzywa: por, cebula, sezam, czosnek, kukurydza z masłem oraz plastry pieczonej wieprzowiny.
W dzisiejszym artykule postanowiłam przedstawić Wam przepis na shoyu ramen z kurczakiem. Banalnie prosty w przygotowaniu dlatego też tym bardziej zachęcam do wypróbowania...
SHOYU RAMEN Z KURCZAKIEM
Składniki (na 2 osoby):
wywar:
- mięso drobiowe i wołowe (ja użyłam nogi z indyka, połowy kurczaka i kawałka wołowiny)
- 2,5 l wody
- sól, pieprz
- spory kawałek korzenia imbiru
- marchew
- seler
- cebula
- por
- pietruszka
- 1 liść kaffiru lub kawałek trawy cytrynowej (opcjonalnie)
oraz:
- 2 filety z kurczaka
- 2 jajka ugotowane na twardo
- makaron ramen (ok 200 g)
- garść kiełków sojowych
- pół cebuli
- pędy bambusa (ok 10 szt)
- chilli
- sos sojowy
- 4 większe pieczarki
- 1 łyżka oliwy
Najpierw zajmujemy się bulionem - przygotowujemy go tak samo jak polski rosół. Warzywa obieramy, garnek napełniamy wodą, dodajemy mięso, przyprawy i całość gotujemy na małym ogniu przez 2-3 godziny (nie przykrywamy).
Gdy bulion nabierze smaku i mięso stanie się miękkie, zabieramy się za resztę: w osobnym garnku gotujemy jajka na twardo i makaron (nie solimy wody). Rozgrzewamy patelnię i smażymy na niej kurczaka oraz pieczarki (pokrojone na plastry).
Do miski wlewamy bulion (można go przelać przez sitko), dodajemy ugotowany makaron, który układamy po jednej stronie naczynia. Dodajemy resztę warzyw: pokrojoną w piórka cebulę, marchewkę z wywaru, kiełki sojowe, pokrojoną chilli, pieczarki oraz pokrojone w plastry mięso oraz jajko. Całość polewamy 1 łyżką sosu sojowego.
Warto traktować przepis jako "szablon" i eksperymentować z dodatkami, bo zupa ramen to wielośc smaków i możliwości. Proponuję dodać świeży szpinak, kolendrę, szczypiorek, kukurydzę czy sezam. Smacznego!
Komentarze