W większości polskich domów najczęściej wybieranym dodatkiem do obiadowego kotleta i surówki są oczywiście kartofle. Zwykle gotowane po prostu w wodzie, ale nie tylko. Można przecież usmażyć z nich domowe frytki albo upiec je w piekarniku.
Ostatnia opcja, czyli pieczone ziemniaki, to jeden z lepszych sposobów na przyrządzenie tych warzyw. Są dzięki temu lekko chrupiące i zarumienione jak frytki, ale pozbawione dużej ilości tłuszczu ze smażenia i tym samym - zdrowsze. Czasami wychodzą jednak dość suche, co może niektórych zniechęcać. Ale i na to mamy sposób. 

Jak zrobić kremowe ziemniaki z piekarnika?

Jeżeli pieczone ziemniaki są dla was zbyt suche i czujecie, że czegoś im brakuje, wypróbujcie prosty sposób. Obrane i pokrojone kartofle wrzućcie do garnka z wrzącą wodą i gotujcie przez około 10 minut. Mają tylko lekko zmięknąć. Następnie odcedźcie je, poczekajcie aż trochę wyschną i dopiero rozłóżcie na blaszce, po czym wstawcie do piekarnika. Dzięki podgotowaniu ziemniaków przed pieczeniem, warzywa wyjdą kremowe i maślane w środku oraz przyjemnie chrupiące na zewnątrz

Jak doprawić pieczone ziemniaki?

Dobrze dobrane przyprawy wzbogacą smak pieczonych ziemniaków. Świetnie sprawdza się tutaj połączenie oliwy z rozmarynem oraz solą i pieprzem. Wystarczy polać ziemniaki oliwą, posolić, dodać pieprz, a na koniec posypać świeżo roztartym w dłoniach rozmarynem. Możecie też wymieszać je z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku albo posypać słodką papryką mieloną. Jeszcze lepsza będzie papryka wędzona, choć ma ona bardzo intensywny aromat, który może przyćmić resztę użytych przypraw, więc warto dozować jej ilość. Rewelacyjnie smakują też ziemniaki pieczone z mieszanką curry lub dodatkiem kurkumy w proszku.