Jeżeli lubicie miód, na pewno wiecie, że używanie go jako lepszego zamiennika cukru bardzo korzystnie wpływa na całe nasze ciało. Właściwości odżywcze tego pszczelego skarbu znane i cenione są już od starożytności w medycynie oraz kosmetyce. W miodzie znajdziemy wiele niezbędnych nam do prawidłowego funkcjonowania mikroelementów, takich jak potas, fosfor, chlor, żelazo, wapń, magnez, molibden, kobalt, mangan oraz witaminy A, B1, B2, B6, B12, C, kwas foliowy, pantotenowy i biotynę. Jedzenie niewielkich ilości tego wyjątkowo zdrowego produktu zalecane jest w okresach dużego wysiłku fizycznego i umysłowego, osłabieniu organizmu, a także przy niedoborach składników odżywczych – powinien więc pojawić się zwłaszcza w diecie dzieci w wieku szkolnym oraz osób starszych.

Miód z kurkumą - właściwości

Walory zdrowotne miodu można dodatkowo wzmocnić, łącząc go z odpowiednimi ziołami lub przyprawami. I tak na przykład miód z pokrzywą poprawia przemianę materii oraz pracę trzustki, miód z aronią – wzmacnia apetyt i łagodnie obniża ciśnienie krwi, natomiast miód w połączeniu z melisą naturalnie koi nerwy. Z kolei, dodając do miodu kurkumę, tworzymy niespotykanie silny duet, który rewelacyjnie wspiera naszą odporność, poprawia trawienie, a także niweluje problemy skórne. Taka mieszanka nazywana jest złotym miodem i naturalnym antybiotykiem, ponieważ ma potwierdzone właściwości antybakteryjne, przeciwzapalne oraz  przeciwgrzybicze. Kurkuma zawiera kurkuminę, która jest silnym przeciwutleniaczem i koi wszelkie stany zapalne oraz przyspiesza przemianę materii. Dobrej jakości miód ma natomiast w składzie wartościowe enzymy, które pomagają w zwalczaniu bakterii.

Dodatkowo, naturalna słodycz miodu w tym duecie zostaje przełamana korzennym, nieco ziemistym i leciutko pikantnym smakiem przyprawy, dzięki czemu mieszanka staje się wyjątkowo przyjemna dla podniebienia. Do cennych efektów regularnego jedzenia 1 łyżeczki złotego miodu dziennie zalicza się także:

  • łagodzenie biegunek i problemów żołądkowo-trawiennych
  • pobudzenie pracy mózgu
  • obniżenie ciśnienia krwi
  • wspomaganie organizmu w walce z przeziębieniem i chorym gardłem oraz kaszlem
  • ukojenie nerwów, łatwiejsze zasypianie
  • łagodzenie problemów skórnych, w tym trądziku

Jak zrobić złoty miód?

Samodzielne przygotowanie tej skutecznej mieszanki jest bardzo proste. Wystarczy wymieszać 1/4 łyżeczki sproszkowanej kurkumy z 1 łyżką dobrej jakości miodu. Złotą pastę możecie też zrobić sobie na zapas, w takim wypadku przygotujcie słoik miodu i na każde jego 100 g przeznaczcie 2 łyżeczki przyprawy. Oba składniki dokładnie wymieszajcie, aż utworzą jednolitą masę. Możecie lekko podgrzać miód, żeby był płynny i lepiej połączył się ze złocistym proszkiem. Pastę przechowujcie w zamkniętym słoiku w lodówce lub kuchennej szafce. Aby zauważyć pierwsze efekty, trzeba mieszankę spożywać regularnie, najlepiej rano. W przypadku osłabionej odporności lub mocnego przeziębienia, możecie jeść łyżeczkę złotego miodu nawet 3 razy dziennie.

Co ważne, miód z kurkumą jest całkowicie bezpieczny dla większości ludzi, jednak należy pamiętać, że każdy organizm jest inny i może reagować inaczej. Skonsultujcie się ze swoim lekarzem pierwszego kontaktu, szczególnie jeśli macie przewlekłe choroby oraz przyjmujecie na stałe leki – kurkuma wchodzi w interakcje z niektórymi medykamentami

Złoty miód można jeść, ale też traktować jak naturalną maseczkę i nakładać go na skórę twarzy cienką warstwą, żeby złagodzić wszelkie stany zapalne oraz podrażnienia cery.