Kotlety mielone to idealna propozycja na rodzinny obiad. Lubi je niemal każdy, do tego są łatwe i dość szybkie w przygotowaniu. Świetnie smakują w towarzystwie ziemniaków i buraczków. Wielu osobom kojarzą się z obiadami u babci – to właśnie wtedy zachwycały najbardziej. Mielone są uwielbiane za smak, delikatność, ale też puszystość. Możecie porzucić na chwilę tradycyjny przepis na tę potrawę oraz wypróbować recepturę, która zawiera 1 szczególny dodatek. Wtedy wasze kotlety wyjdą jeszcze smaczniejsze.

Prosty przepis na chrupiące i puszyste kotlety mielone

Jeśli chcecie, żeby wasze mieloniaki wyszły naprawdę wybitne – dodajcie do mięsnej masy siemię lniane. Ten jeden wyjątkowy składnik sprawi, że będą one smakować znacznie ciekawiej. Wpłynie też na ich konsystencję, ponieważ staną się obłędnie puszyste. Te złociste nasionka będą też przyjemnie chrupać i dostarczą waszemu organizmowi wielu cennych elementów, ponieważ siemię lniane w formie nieprzetworzonych nasion zawiera najwięcej witamin i składników odżywczych

Potrzebne składniki:

  • 50 g bułki tartej
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki suszonej
  • sól i pieprz do smaku
  • 40 g siemienia lnianego
  • 1 jajko
  • 500 g mięsa mielonego (łopatka, szynka, karkówka lub miks tych rodzajów mięs)
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw obierzcie czosnek i cebulę, a później pokrójcie je w drobną kostkę (czosnek możecie przecisnąć przez praskę);
  2. Następnie umieśćcie w misce wszystkie składniki i dokładnie wymieszajcie. Uformujcie okrągłe kulki z mięsa i delikatnie spłaszczcie każdego kotleta;
  3. Rozgrzejcie porządnie olej na patelni, później zmniejszcie delikatnie moc palnika i układajcie kotlety mielone z dodatkiem siemienia lnianego;
  4. Żeby kotlety mielone miały chrupiącą panierkę – przed smażeniem obtoczcie je w mieszance bułki tartej i siemienia lnianego.

Dobroczynny wpływ nasion siemienia lnianego na organizm

Siemię lniane ma dobroczynny wpływ na organizm człowieka, dlatego warto je "przemycać" w różnych potrawach, które spożywamy na co dzień. Ma ono potwierdzone naukowo działanie przeciwmiażdżycowe i antyoksydacyjne, na dodatek reguluje gospodarkę hormonalną, a także neutralizuje działanie wolnych rodników.

Dodatkowo jedzenie siemienia lnianego zmniejsza ilość "złego" cholesterolu, jest ono wartościowym składnikiem w prewencji chorób sercowo-naczyniowych. Te cenne drobinki mają też działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające. Jako dodatek do zdrowej diety, pomagają również w chorobach żołądka i jelit.