Robi się ją niemal tak samo, jak placki i z bardzo podobnych składników. Będziecie zaskoczeni nie tylko smakiem, ale też ilością podobieństw. Jeśli więc zmieniliście w trakcie obiadu koncepcję i rezygnujecie z placków dla babki, nie pożałujecie tej zamiany. Składniki typowe dla placków kartoflanych wam się przydadzą.
Prawdziwa babka ziemniaczana, czyli jaka?
Danie jest popularne najbardziej na Wschodzie Polski - na Podlasiu. Tam piecze się babkę z dodatkiem kawałków boczku lub słoniny - w zależności od zasobności portfela i smaku gospodarza. Istnieją jednak również odmiany babki ziemniaczanej z gęsiną zamiast boczku, z żeberkami lub bez mięsnej wkładki. W tej wersji jest to przepis z kuchni żydowskiej.
Z tego typu babką ziemniaczaną można się zetknąć w restauracjach żydowskich pod nazwą kugel. To polsko-żydowska ziemniaczana potrawa, charakterystyczna dla kuchni Żydów zamieszkujących Europę Środkową, Wschodnią i częściowo Zachodnią. Kugel można też zrobić na słodko, np. ze startych jabłek.
Jak skrócić czas pieczenia babki ziemniaczanej?
Babkę z ziemniaków najczęściej piecze się aż do złotej, chrupiącej skorupki. Zajmuje to ok. 1 godzinę. Jeśli chcecie skrócić ten czas o ok. 20 minut, wybierzcie metalową formę zamiast ceramicznej. Najlepsza będzie keksówka. Masa powinna mieć wysokość ok. 5 cm, a od brzegu powinno pozostać ok. 3 cm wolnego miejsca - by wypiek swobodnie wyrósł.
Nasmarowaną tłuszczem blację wstawcie do pieca nagrzanego na 240-250 st. C i porządnie ją rozgrzejcie. Do gorącej formy przełóżcie masę na babkę i pieczcie przez ok. 40-45 minut w nieco niższej temperaturze - 200 st. C.
Babka ziemniaczana - najprostszy przepis
Składniki (na standardową keksówkę):
- 1 kg ziemniaków (najlepiej odmiany irga lub innej odmiany ziemniaków typu B - średniomączystych. Pyszna będzie również soraya)
- 4 duże cebule
- 4 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 5 jajek
- 1/2 szklanki oleju
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- sól i pieprz do smaku
- masło lub olej do wysmarowania formy i podsmażenia cebuli
Sposób przygotowania:
- Obierzcie i zetrzyjcie ziemniaki na małych oczkach tarki.
- Przełóżcie je na sito na 10-15 minut, niech swobodnie obciekną (bez odciskania siłą).
- W międzyczasie obierzcie cebulę. Połowę zetrzyjcie na drobnych oczkach tarki, a drugą zeszklijcie na oleju.
- Odsączone ziemniaki przełóżcie do miski. Dodajcie do nich całość cebuli i pozostałe składniki.
- Posólcie i popieprzcie do smaku - tak, jak doprawiacie placki ziemniaczane z podobnej ilości ziemniaków. Wymieszajcie na gładką masę.
- Keksówkę wysmarujcie tłuszczem i wylejcie do niej masę ziemniaczaną.
- Rozgrzejcie piekarnik do 200 st. C i pieczcie ok. 1 godzinę (jeśli wcześniej nagrzaliście blachę w 240-250 st. C, pieczcie krócej).
- Wierzch babki powinien być złoty i chrupki.
Z czym podawać babkę ziemniaczaną?
To właściwie gotowy obiad, który nie potrzebuje wielu dodatków. Babka ziemniaczana świetnie smakuje na ciepło, z kwaśną śmietaną, ale będzie do niej pasować również sos żurawinowy, surówka z kiszonej kapusty lub kiszony ogórek. Możecie też odgrzewać ją w plastrach lub jeść jak pasztet, na zimno.
Komentarze