Grudzień u mnie w domu pachnie świeżo obieranymi mandarynkami. Uwielbiam je podobnie jak klementynki czy tangerynki. Gdy tylko widzę je w dobrej cenie, zabieram worek do domu. Obowiązkowo, muszą być bezpestkowe. Takie będą też potrzebne do mandarynkowego ciasta z patelni. Odwracany placek przypomina nieco słynny francuski deser clafoutis. Do ciasta możecie też wykorzystać jabłka lub gruszki w plastrach, brzoskwinie czy ananasy z puszki, a w sezonie nawet mniejsze owoce leśne. 

Jak rozpoznać mandarynki bez pestek?

Nie kupujcie kota w worku. Sprawdźcie deklaracje sprzedawców w praktyce, jeszcze zanim wyciągniecie portfel. Degustacja na stoisku jest przyjemna i powie wam wszystko, ale nie wszyscy sprzedawcy się na nią zgadzają. Mandarynki bez pestek rozpoznacie bez obierania i próbowania po 1 ważnym szczególe. Gdy naciśniecie owoc, zauważycie, że ma on lekko wybrzuszoną skórkę. Obiera się on bardzo szybko, bo skórka łatwo odchodzi.

Bezpestkową alternatywą mandarynki jest klementynka. Możecie śmiało wykorzystać ją do deseru. Klementynki są jeszcze bardziej soczyste niż mandarynki, a ich smak bardziej przypomina pomarańczę. Jeśli traficie na tangerynki, również możecie brać je w ciemno - nie mają pestek. Tangerynki są słodkie, ale mają lekką goryczkę, kojarzoną z grejpfrutem. Ciasto z tangerynkami i karmelem będzie jeszcze ciekawsze w smaku. 

Świąteczne ciasto mandarynkowe z patelni - przepis

Składniki (na patelnię o śr. 26 cm):

  • 5 mandarynek
  • 25 g masła
  • 5 łyżek cukru na karmel + 2 łyżki do jajek
  • 1 duże jajko
  • 60 ml oleju rzepakowego
  • 100 ml mleka
  • 1 czubata szklanka mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

  1. Wyparzcie mandarynki, obierzcie je i podzielcie wzdłuż na połówki. 
  2. W dużej misce ubijcie jajka z 2 łyżkami cukru. Do koglu-moglu wlejcie olej, mleko i wymieszajcie energicznie. 
  3. Wsypcie do płynnej masy przesianą przez sito mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszajcie na gładką masę. 
  4. Na patelni stopcie masło i wysypcie na nią resztę cukru. Skarmelizujcie na niewielkim ogniu, uważając, by się nie przypaliło. 
  5. Rozłóżcie na karmelu mandarynki, zalejcie ciastem i przykryjcie patelnię.
  6. Smażcie na średnim ogniu przez 15 minut. 
  7. Zdejmijcie z ognia, wystudźcie i posypcie cukrem pudrem do podania.