Pamiętacie z dzieciństwa ryż zapiekany? Ile domów, tyle wersji tego deseru. W niektórych jest on łączony z warstwą białek na wierzchu i przygotowywany jak duża zapiekanka warzywna, w naczyniu żaroodpornym, pod warstwą chrupiącej bezy. Wiemy, że beza bywa kapryśna i nie wychodzi wszystkim od razu, dlatego mamy dla was inną wersję deseru ryżowego ze słodką skorupką. Z jego przygotowaniem poradzi sobie każdy. Będzie sporo mieszania, dlatego przygotujcie sobie najlepiej trzepaczkę do sosów, ale to jedyny wysiłek, jaki was tu czeka. Ten "trud" przynosi pyszny i fotogeniczny efekt. Zróbcie deser ryżowy w odświeżonej wersji. Jeśli chcecie jeszcze bardziej zabłysnąć, do podstawowego przepisu dodajcie jabłka przesmażone wcześniej z cynamonem i zapieczcie je w piekarniku pod ryżową masą. Będzie jeszcze pyszniej i nawiążecie do tradycyjnego duetu z dzieciństwa (ryżu z jabłkami). 

Ryż zapiekany lepszy niż creme brulee - przepis 

Składniki:

  • 1/2 szklanki białego ryżu (polecamy kleiste odmiany, np. arborio lub inny średnio- lub krótkoziarnisty ryż, np. do sushi)
  • 4 szklanki dowolnego mleka 
  • 1/2 szklanki cukru (można też dodać trochę więcej, jeśli lubicie słodsze desery)
  • 2-3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • cynamon do dekoracji

Opcjonalnie: 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub wnętrze 1 laski wanilii, pokruszone orzechy do posypania.

Sposób przygotowania:

  1. Wypłuczcie dokładnie ryż (do uzyskania klarownej wody). Ugotujcie go do miękkości w garnku lub w ryżowarze;
  2. Ugotowany do miękkości ryż odcedźcie z pozostałej wody, zalejcie 3,5 szklanki mleka i gotujcie przez kolejne 8-10 minut na małym ogniu, aż zgęstnieje. Pilnujcie garnka i często mieszajcie - niepilnowane mleko lubi się mścić za brak uwagi - często kipi i się przypala;
  3. Rozprowadźcie mąkę ziemniaczaną w połowie szklanki mleka, dodaj masę do mleka z ryżem i dokładnie wymieszajcie.
  4. Dodajcie do masy cukier i ekstrakt lub wnętrze laski wanilii. Wymieszajcie starannie wszystkie składniki; 
  5. Po uzyskaniu gładkiej konsystencji, przelejcie masę do żaroodpornego naczynia lub miseczek do zapiekania. Możecie też wykorzystać blachę z otworami do pieczenia babeczek;
  6. Rozgrzejcie piekarnik do 180 st. i pieczcie deser ryżowy do momentu, aż wierzch się zezłoci. Przed włożeniem do piekarnika, możecie dodatkowo posypać wierzch cukrem - powstanie smakowita przypieczona karmelowa warstwa;
  7. Gotowy ryż zapiekany posypcie cynamonem, opcjonalnie również orzechami i zostawcie do przestygnięcia. Podawajcie na ciepło.

Deser z ryżu niejedno ma imię - z czym go podawać? 

Zapiekany deser ryżowy będzie doskonały sam lub tylko posypany orzechami. Podstawową wersję z przepisu (bez owoców) podacie też z sosem lub musem owocowym. Doskonale będzie pasował sos żurawinowy, jagodowy, malinowy, jeżynowy lub truskawkowy.

Zapiekanka z ryżu na słodko będzie rewelacyjna również z sosem waniliowym. Możecie ją podać również jak szarlotkę - na ciepło, ale z gałką lodów na wierzchu. Po przestygnięciu deser możecie też włożyć do lodówki - na zimno smakuje równie dobrze. Jeśli planujecie zrobić dodatkową cukrową (karmelową) skorupkę, przed włożeniem do piekarnika posypcie wierzch deseru cukrem muscovado, który dodatkowo nada mu smakowity zapach i posmak toffi z melasą.

Źródło: Stykkultur.pl