Sos malinowy

0 (0 ocen)

Taki sos malinowy jest świetnym dodatkiem do lodów, deserów i ciast. można go podać na zimno lub na ciepło.

Składniki:


  • 300 g malin
    1/4 szkl wody
    1 łyżka soku z cytryny
    2 łyżki cukru
    1 płaska łyżka żelfix 3:1

Sos malinowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Maliny wsypać do garnka, wlać wodę, sok z cytryny i wsypać cukier. Doprowadzić do wrzenia i mieszając gotować tak długo aż maliny się rozpadną. Przelać na gęste sitko i przetrzeć oddzielając ziarenka. Do otrzymanego soku wsypać żelfix i ponownie zagotować. Zdjąć z ognia i mieszać do zaniku piany. Ostudzić.
    Sos możemy podawać na zimno lub na ciepło.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy