Owsianka na obiad - brzmi dziwnie? Być może, ale jeśli coś działa, smakuje i jest sycące, to dlaczego by nie spróbować? W takiej wersji będzie smaczną odmianą dla wszystkich tych, którzy nie przepadają za słodkimi śniadaniami i z tego względu nie jedzą owsianek. Wypróbujcie ją na słono na obiad, z podsmażonymi dodatkami i orzeźwiającym kiszonym ogórkiem. 

Owsianka na słono z kiszonymi ogórkami - przepis 

Składniki (na 1 porcję):

  • 1 mała cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • kilka dużych pieczarek
  • 5-6 łyżek górskich płatków owsianych
  • 2-3 ogórki kiszone
  • kawałek papryki konserwowej (można pominąć)
  • kilka pomidorków koktajlowych (można pominąć)
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • świeżo zmielony czarny pieprz i sól do smaku
  • 1 łyżka oleju rzepakowego do smażenia

Opcjonalnie, do wyboru: zielone liście (np. roszponka lub pikantna rukola - będzie doskonale pasować), kiełki, pestki dyni do posypania dania. 

Sposób przygotowania:

  1. Posiekajcie drobno cebulkę i paprykę, a czosnek i pieczarki w plasterki.
  2. Zalejcie wrzątkiem (do poziomu płatków w naczyniu) płatki owsiane, posólcie szczyptą soli.* 
  3. Na oleju rzepakowym podsmażcie cebulkę.
  4. Kiedy cebulka się zarumieni, dodajcie czosnek, paprykę i pokrojone w plasterki pieczarki, przyprawcie tymiankiem, solą i pieprzem. 
  5. Smażcie, aż woda wyparuje, a pieczarki zbrązowieją.
  6. Na płaski talerz lub do miseczki przełóżcie napęczniałe płatki owsiane i pieczarki z cebulką i czosnkiem. Dodajcie przekrojone wzdłuż na pół ogórki.**
  7. Do podania posypcie pestkami dyni, natką pietruszki, ulubionymi kiełkami lub innymi zielonymi liśćmi.

*Jeśli zalaliście płatki zbyt dużą ilością wody lub nie wchłonęły całej wody i powstała "zupa", odlejcie nadmiar wody. 

**Ogórki możecie też pokroić na plastry i krótko przesmażyć, dodając je na patelnię pod koniec smażenia.

Owsianka na słono - przepis, który możecie modyfikować

Przepis na tą obiadową owsiankę został zainspirowany kaszą z sosem grzybowym, która często jest dodatkiem do zrazów. Do nich obowiązkowo podaje się również ogórki kiszone. Jeśli nie lubicie płatków lub zależy wam na bardziej treściwym daniu, wymieńcie płatki na ugotowany wcześniej ryż lub kaszę (np. pęczak, gryczaną paloną lub gryczaną białą). Na patelni oprócz pieczarek z cebulką przesmażcie również wędlinę, kiełbaskę, boczek lub mięso z rosołu.

Doskonale będzie tu pasować każde duszone lub gotowane mięso, które rozpada się pod widelcem, np. wołowina, pozostałości po pieczeni, kaczka, wieprzowina, a nawet udko z kurczaka i inne rosołowe "resztki". Owsianka na obiad to doskonały sposób na "wyczyszczenie lodówki" przed kolejnymi dużymi zakupami.