Kawa z dodatkiem cukru to dla wielu fanów kawy zbrodnia, porównywalna ze słodzeniem zielonej herbaty. Jeśli chcecie wnieść smak kawy na wyższy poziom, przyda wam się inny sprytny sposób. Ten dodatek odpowiada za jej piękny aromat, a także zapas energii na dłużej - jest doskonałym źródłem magnezu - a przy okazji poprawi też wasze samopoczucie. 

Kawa z dodatkiem kostki czekolady - jak ją zrobić?

Jeśli nie przepadacie za goryczką typową dla kawy lub chcecie zneutralizować jej kwasowość, wykorzystajcie kostkę gorzkiej czekolady o wysokiej zawartości kakao. Poprawi ona walory smakowe małej czarnej, a jednocześnie płynnie zgra się z jej aromatem i nie będzie go dominować.

Jak wykorzystać ten trik? 
Zaparz kawę swoją ulubioną metodą, a następnie wrzuć do filiżanki kostkę czekolady i mieszaj do rozpuszczenia - dokładnie tak, jak kawę z cukrem. 

Jakie korzyści daje picie kawy z czekoladą? 

Kostka czekolady waży 6 g i zawiera 32 kalorie. Wydaje się niewiele, ale jeśli będziecie wypijać 3 takie kawy dziennie (nie mówiąc już o dodatkowym zagryzaniu kawy czymś słodkim), szybko zrobi się z tego już 100 dodatkowych kalorii w 1 napoju. Jeśli dbacie o linię, możecie wykorzystywać ten sposób kilka razy w tygodniu. Kawa z dodatkiem kostki czekolady raz dziennie na pewno wam nie zaszkodzi.

Dla porównania, łyżeczka cukru ma 20 kalorii. To jednak gorzka czekolada wygrywa pojedynek na kalorie: jest bardziej wartościowa i ma więcej zalet. Gorzka czekolada jest dobrym źródłem magnezu. W jednej kostce jest go 14 mg. Magnez przyczynia się do spadku ciśnienia krwi i wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu. Jest też przyjacielem osób, które pracują umysłowo lub intensywnie się uczą: wspiera koncentrację i ma wpływ na proces uczenia się i zapamiętywanie. 

Kawa z dodatkiem kakao - alternatywny przepis

Jeśli nie chcecie jeść czekolady, możecie wykorzystać podczas przygotowywania napoju suche kakao. Ten pomysł dobrze sprawdza się podczas parzenia kawy w ekspresie ciśnieniowym. Wystarczy, że zmieszacie przed nałożeniem do kolby porcję mielonej kawy z niewielką ilością kakao. Co więcej, nie musicie mieć ekspresu, by to zrobić. Przed nalaniem dowolnie zaparzonej kawy do kubka, możecie rozpuścić preferowaną ilość kakao w niewielkiej ilości wody, najlepiej gorącej.