Dla powodzenia tego przepisu ważna jest również temperatura oleju. W zbyt zimnym kotlety mogą zacząć się rozpadać - tylko bardzo gorący zagwarantuje, że usmażone kotlety pozostaną całe. Rodzina będzie was o nie prosić często, więc warto się przyłożyć i skorzystać z naszego szczegółowego przepisu.
Kotlety mielone bez panierki - a więc z czym?
Klasyczne polskie mielone trudno wyobrazić sobie bez warstwy zrumienionej bułki tartej na wierzchu. Da się jednak przygotować je bez niej - na inne sposoby. Pierwszym, najbardziej podstawowym, będą kotlety mielone z piekarnika - tak przygotowane mięso pozostanie soczyste i wyraziste w smaku. Zamiast bułki do kotletów smażonych w tradycyjny sposób, jako panierkę możecie zastosować płatki owsiane. Zanim obtoczycie w nich kotlety, namoczcie je w gorącej wodzie - niech napęcznieją, a przed panierowaniem nieco ostygną.
Alternatywą dla bułki tartej będą też wafle - andruty, jakich używa się do torcików, w tym regionalnego Pischingera. Kotlety mielone w waflu będziemy smażyć na głębokim, bardzo rozgrzanym tłuszczu. Najlepiej wykorzystajcie olej rzepakowy - ma on wysoki punkt dymienia. Dla efektu kluczowe są 4 rzeczy:
- staranne owinięcie mięsnej masy w wafle
- odparowanie wody z pieczarek na patelni
- bardzo dobrze nagrzany tłuszcz i temperatura smażenia (170 st. C)
- odpowiedni moment wrzucenia kotletów do tłuszczu
W tej ostatniej kwestii bardzo ważne jest, by wafle nie przemokły i nie zaczęły przepuszczać farszu. Inaczej cała praca na nic.
Kotlety w waflu - przepis
Składniki:
- 4 suche wafle tortowe
- 500 g mielonego mięsa wieprzowego lub wieprzowo-wołowego
- 100 g pieczarek
- 2 cebule
- sól, pieprz
- 2-3 ząbki czosnku
- 0,5 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżka suszonego cząbru
- 3 jajka: 1 do masy na kotlety, 2 do posmarowania wafli
- olej rzepakowy do smażenia
- dodatkowo do masy mięsnej zielenina: natka pietruszki
Sposób przygotowania:
- Mięso mielone wyróbcie z przyprawami tak, jak na klasyczne kotlety tego typu: solą, pieprzem, papryką mieloną, majerankiem i cząbrem. Do masy dodajcie też jajko i natkę.
- Pokrójcie cebulę w drobną kostkę, pieczarki w grubsze kawałki*. Posiekajcie czosnek.
- Podsmażcie na oleju cebulę, dodajcie do niej czosnek i pieczarki. Smażcie chwilę całość na wolnym ogniu, aż woda z pieczarek odparuje, a grzyby się zrumienią. Starajcie się nie mieszać.
- Wystudźcie podsmażone grzyby z cebulą i dodajcie je do masy mięsnej. Wyróbcie wszystko razem.
- Na każdy wafel nałóżcie gotową masę i zostawcie wafle na ok. 20-25 minut, by wafle nieco zmiękły. Sprawdzajcie w międzyczasie, czy dają się one już rolować.***
- Zwińcie wafle w ciasne rulony, zabezpieczając końce. By pomóc je skleić, możecie je posmarować rozkłóconymi jajkami.
- Każdy zwinięty rulon posmarujcie pozostałym jajkiem i pokrójcie na ok. 1,5 cm plastry.****
- Smażcie partiami we frytownicy lub w garnku, na głębokim tłuszczu** na złoty kolor.
- Podawajcie jak klasyczne kotlety mielone: z tłuczonymi ziemniakami i surówką, np. mizerią.
Jak smażyć kotlety mielone w waflu? Porcja praktycznych porad
*Nie krójcie drobniej pieczarek. Jeśli im drobniej je pokroicie, będzie wam trudniej odparować nadmiar wody z patelni - powinno jej być jak najmniej. Pieczarki zachowają też swój smak i będą lepiej wyczuwalne w kotletach.
**Tłuszcz powinien być rozgrzany do temperatury 170 st. C. Początkowa temperatura może być nawet nieco wyższa - zaraz po wrzuceniu kotletów nieco ją obniżcie. Zmierzcie ją za pomocą termometru spożywczego. Jeśli zdecydujecie się na smażenie na patelni, olej powinien mieć podobną temperaturę i przykrywać kotlety do połowy wysokości.
***Pierwsza próba zwijania, podczas której rulon nie będzie się rozwijał, a całość będzie trzymała formę, będzie idealna. Wtedy zwińcie pozostałe wafle.
****Jeśli chcielibyście zamrozić kotlety w waflu, zamroźcie rulony w całości. Po ok. 40 minutach rozmrażania będą gotowe do pokrojenia i smażenia.
Komentarze