Sernik robiony tą metodą to potrójna przyjemność jedzenia: 2 chrupkie warstwy spieczonych wiórków z ciasta, a pomiędzy nimi warstwa puszystego, wilgotnego, ultra miękkiego sera. Tarty sernik szybko stanie się również i waszym ulubieńcem. Jeśli chcecie urozmaicić kolor i smak ciasta, do 1 części ciasta możecie dodać 3-4 łyżki kakao. Dzięki temu uzyskacie ciemny spód lub wierzch.
Sernik tarty - czym różni się od klasycznego?
Na pewno wiele razy jedliście tarty sernik z wierzchem z wiórków ciasta. Dzięki temu tworzy się na nim chrupiąca skorupka, która może zastąpić kruszonkę. Kiedy tylko nie chce mi się brudzić kolejnej miski, wykorzystuję ten sposób i z pomocą tarki ścieram wierzch, ale nie tylko. Na tarce powstaje również warstwa ciasta na spód wypieku. Dzięki temu sernik będzie podwójnie chrupiący.
Środek będzie niezmiennie rozpływać się w ustach - taką masę serową lubię najbardziej. Dlatego najczęściej używam kilkukrotnie zmielonego twarogu z wiaderka. W ten sposób idę na skróty, ale taki twaróg najlepiej spełnia swoje zadanie. Możecie również oczywiście zmielić go sami.
Jeśli w sklepie zabrakło twarogu z wiaderka lub pieczenie planuję dopiero na następny dzień, kupuję zwykły półtłusty twaróg zapakowany w folię i wkładam go do zamrażarki na całą noc. Rano po rozmrożeniu szybko go miksuję. Pozbywam się w ten sposób ostatnich grudek i mam twaróg odpowiedni do sernika, który świetnie zastępuje ten wiaderkowy.
Tarty sernik - prosty przepis
Składniki:
- 400 g twarogu z wiaderka na sernik
- 400 g mąki pszennej
- 140 g miękkiego masła w temp. pokojowej
- 150 g cukru
- 2 jajka
- 10 łyżek śmietany 18%
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
- Przesiejcie do miski mąkę i proszek do pieczenia. Dodajcie połowę cukru, 1 jajko, 50 g masła i 1 łyżkę śmietany. Wymieszajcie składniki i zagniećcie je na gładką masę bez grudek.
- Ciasto podzielcie na 2 równe części i uformujcie je w kule. Owińcie folią spożywczą i przez 15 minut schłodźcie w lodówce.
- W międzyczasie zajmijcie się masą serową. Zmiksujcie twaróg z 4 łyżkami śmietany, jajkiem i drugą połową cukru.
- Nagrzejcie piekarnik do 180 st. C. Ustawcie go na opcję pieczenia góra-dół, bez termoobiegu.
- W międzyczasie zetrzyjcie 1 część ciasta na grubych oczkach tarki - na spód sernika.
- Wyłóżcie na niego masę serową i wyrównajcie warstwę nożem.
- Na warstwę sera zetrzyjcie 2. część schłodzonego ciasta.
- Tarty sernik pieczcie przez 30-35 minut w temp. 180 st. C., aż wierzch ciasta się zrumieni.
- Studźcie ciasto w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.
Komentarze