Chcecie uchronić się przed infekcją, a może już męczą was pierwsze oznaki przeziębienia? W obu sytuacjach warto sięgnąć po tę babciną mieszankę. Poznajcie moc syropu chrzanowego i zobaczcie, jak go zrobić.

Syrop z chrzanu - właściwości

Zdrowotne właściwości chrzanu są znane od wielu lat i korzystały z nich już nasze babcie. Ten korzeń nazywa się naturalnym antybiotykiem, gdyż słynie z silnego działania antybakteryjnego, przeciwgrzybiczego i antywirusowego. Oprócz tego skrywa w sobie ogromną dawkę witaminy C  oraz wielu cennych minerałów. 

Lecznicza moc chrzanu, w połączeniu z właściwościami miodu i cytryny, tworzy mieszankę, która szybko stawi czoła wszystkim jesienno-zimowym infekcjom. Syrop chrzanowy działa wykrztuśnie, ułatwia pozbycie się uporczywej flegmy, przynosi ulgę zatkanemu nosowi, a dodatkowo pomaga zbić gorączkę.

Syrop z chrzanu - przepis

Składniki:

  • 100 g świeżo startego chrzanu
  • 100 ml zimnej, przegotowanej wody
  • 100 g miodu lipowego
  • 2 łyżki soku z cytryny

1. Korzeń chrzanu dokładnie szorujemy (możemy też obrać go ze skórki, ale wtedy pozbędziemy się części witamin i minerałów), a następnie trzemy na tarce o drobnych oczkach.

2. Starty chrzan zalewamy wodą i dodajemy miód oraz sok z cytryny. Wszystko dokładnie mieszamy, a najlepiej blendujemy na jednolitą, gładką masę.

3. Tak przygotowaną mieszankę przekładamy do wyparzonego słoika, szczelnie zakręcamy wieczko i odstawiamy na 3 dni. 

4. Po tym czasie odciskamy miksturę przez gazę, a powstały płyn przelewamy do czystej buteleczki. 

Dawkowanie syropu chrzanowego

Jak pić ten domowy syrop? Dorośli powinni zażywać go 3 razy dziennie po 1 łyżce, natomiast dzieciom zaleca się przyjmowanie 1 łyżeczki 2 razy na dobę. Jako że specyfik ten jest dość ostry, należy go rozpuszczać w szklance ciepłej wody. Ważne jednak, aby nie była ona gorąca, gdyż wtedy stracimy cenne wartości miodu. Trzeba też pamiętać, że syropu chrzanowego nie wolno pić na czczo, gdyż może on podrażniać żołądek. 

Komu szkodzi chrzan?

Należy też pamiętać, że pomimo wszystkich dobroczynnych właściwości, syrop chrzanowy nie jest wskazany każdemu. Korzenia chrzanu nie powinny spożywać kobiety w ciąży i karmiące piersią, a także osoby cierpiące na wrzody żołądka, oraz choroby wątroby i nerek.