Zimowy sos z cukinii

4.45 (176 ocen)

  • 2 godz.

Idealny sos do placków ziemniaczanych czy też makaronu.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 3 kg cukinii (najlepiej młodej)
    1 kg cebuli
    1 kg papryki czerwonej
    1 łyżka soli
    2 szkl. octu
    1 kg cukru
    3 małe przeciery pomidorowe
    1 łyżka curry
    1 łyżka papryki słodkiej
    1 łyżka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
Wystaw ocenę:

4.45 (176 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Sosy

Zimowy sos z cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinię myjemy i kroimy w kostkę (gdy mamy cukinię starszą to obieramy i wydrążamy pestki). Paprykę i cebulę kroimy w kostkę. Warzywa zasypujemy łyżką soli i odstawiamy na min. 6 godzin a najlepiej na całą noc. Na drugi dzień ocet zagotowujemy z cukrem i dodajemy lekko wyciśnięte warzywa. Gotujemy 20 minut. Dodajemy przecier pomidorowy, paprykę słodką, pieprz, curry i gotujemy kolejne 5 minut. Gorący sos dajemy do słoików, zakręcamy i odstawiamy do góry dnem. Nie pasteryzujemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Cukinia Papryka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować