Domowy budyń kiedyś kojarzył nam się z podwieczorkami u babci. Wyjadaliśmy go łyżkami, kiedy był jeszcze bardzo ciepły. Babcie lubiły też dodawać ten smakołyk do różnych ciast, naleśników czy racuszków. Jeśli też macie takie słodkie wspomnienie z dzieciństwa, smażony budyń w słodkiej panierce ma szansę stać się waszym nowym ulubieńcem. Przyrządzenie go we własnej kuchni jest banalnie proste, a receptura, którą dziś się z wami podzielę, wynosi zwykły budyń na wyższy poziom smaku i sprawia, że staje się on deserem doskonałym.
Smażony budyń - co to jest?
Smażony budyń może zaskakiwać, ale to nie mój wynalazek. Oryginalny przepis pochodzi z kuchni hiszpańskiej i nosi nazwę "leche frita", czyli tłumacząc dosłownie: mleko smażone. Robi się go z mleka z dodatkiem skrobi oraz cukru i cukru waniliowego, czyli podstawowych składników naszego domowego budyniu. To bardzo popularny deser nie tylko w Hiszpanii – dzięki blogerom i vlogerom kulinarnym zyskał sławę na całym świecie. Turcy mają w kulinarnym repertuarze podobną słodkość o nazwie kazandibi. Różnica jest taka, że turecki deser ma dodatkowo w składzie masło i skarmelizowany wierzch zamiast smażonej panierki.
Smażony budyń jest szybki do przygotowania i bardzo smaczny. To słodki, mleczny pudding w chrupiącej panierce. Jeśli macie w domu laskę wanilii, koniecznie wykorzystajcie ją do leche frita. Świetnie sprawdzi się w nim też kora cynamonu oraz mielony cynamon. Oryginalna receptura wspomina również kardamon i skórkę otartą z cytryny lub pomarańczy, ale można je pominąć (ja tak robię). Z moją rodziną do smażonego budyniu dodajemy sezonowe owoce lub odrobinę ulubionego dżemu i całość z lubością wcinamy na ciepło.
Smażony budyń, czyli leche frita - przepis
Do przygotowania leche frita nie będziecie potrzebować żadnych wymyślnych akcesoriów ani składników. Sama prostota. Smażony budyń w słodkiej panierce jest najsmaczniejszy, kiedy poleje się go słodkim sokiem lub udekoruje kapką domowej konfitury.
Składniki (na 3 duże porcje):
- 3 szklanki mleka (ja daję 2%, ale możecie użyć pełnotłustego)
- kawałek kory cynamonu
- szczypta gałki muszkatołowej
- 35 g białego cukru lub ksylitolu
- 1 torebka cukru waniliowego
- 65 g skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
- szczypta soli
Na słodki chrupiący wierzch (panierkę):
- 2 jajka
- 50 g mąki
- 100 g bułki tartej
- 50 g białego cukru lub ksylitolu
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
- W małej misce wymieszajcie 150 ml mleka ze skrobią tak, żeby nie było grudek;
- Pozostałe 600 ml mleka wlejcie do rondelka. Dodajcie szczyptę soli, gałki muszkatołowej i kawałek laski cynamonu;
- Zagotujcie mleko z przyprawami;
- Po zagotowaniu, zdejmijcie rondelek z ognia;
- Wyłówcie pływającą na powierzchni mleka korę cynamonu;
- Włączcie średni ogień, ustawcie na nim rondelek i stale mieszając, powoli, cienką strużką dolewajcie pozostałe 150 ml mleka ze skrobią;
- Mieszajcie, czekając aż całość ponownie się zagotuje;
- Po doprowadzeniu mleka do wrzenia, gotujcie je jeszcze ok. 1 minutę;
- Gotową masę budyniową przelejcie na płaską blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia;
- Kiedy nasz budyń przestygnie do temperatury pokojowej, włóżcie go do lodówki na 4 h;
- Po tym czasie wyjmujcie masę i pokrójcie ją na kwadraty;
- Na patelni rozgrzejcie olej;
- Każdy kawałek budyniu zanurzcie w mące, rozbełtanym jajku, a następnie w bułce tartej;
- Smażcie kostki budyniowe po ok. 1-2 min. z każdej strony.
Usmażone kawałki leche frita przekładajcie na ręczniki papierowe, żeby odsączyć je z tłuszczu. Jedzcie je na ciepło, posypane cukrem i cynamonem, owocami lub polane ulubionym dżemem. Smażony budyń jest pyszny także z gałką lodów lub bitą śmietaną.
Komentarze