Kazandibi - turecki deser mleczny ze skarmelizowaną skórką

4.5 (160 ocen)

  • 40 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Kazandibi jest tureckim deserem mlecznym z wierzchu pokrytym skarmelizowaną skórką. To taki gęsty, słodki i sztywny pudding waniliowy. Co prawda powinien być mocno zapieczony, ale ja wolę jego delikatniejszą wersję. Pycha!

  • 40 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • (Patelnia o średnicy 22 cm)
    500 ml mleka
    2 łyżki mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1/3 szklanki cukru do budyniu + 1 łyżka na patelnię
    1/2 łyżeczki masła
    ziarenka z 1/2 laski wanilii
Wystaw ocenę:

4.5 (160 ocen)

Zobacz również:

Desery

Kazandibi - turecki deser mleczny ze skarmelizowaną skórką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 300 ml mleka zagotować z ziarenkami wanilii i masłem, a w reszcie rozmieszać 1/3 szklanki cukru oraz obie mąki.
    Do gotującego się mleka waniliowego wlać to z mąką i cukrem.
    Całość energicznie mieszając należy zagotować.
    Dno patelni (najlepiej teflonowej lub ceramicznej) równomiernie posypać 1 łyżką cukru, a następnie przelać na nią budyń.
    Deser smażyć przez około 7 minut na średniej mocy średniego palnika - aż jego brzegi będą delikatnie rumiane.
    (Oryginalna wersja powinna być smażona 7-10 minut na największej mocy średniego palnika - do momentu wyraźnie zarumienionych boków.)
    Usmażony budyń ostudzić i schłodzić w lodówce.
    (Ja dopiero po schłodzeniu deseru wyjęłam go z patelni.)
    Kazandibi można podawać w formie placka lub zwinięty w roladkę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Mleko

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować