Mamy tu miłośników śledzi w przeróżnych odsłonach? Jeśli jeszcze nie znacie tego przepisu, koniecznie musicie nadrobić zaległości i podać go w święta. Wystarczy kilka prostych składników, a zwykłe śledziowe płaty zamienią się w danie niczym z najlepszej restauracji. Zobaczcie, jak zrobić genialne śledzie wg Tomka Strzelczyka krok po kroku.

Co będzie wam potrzebne do śledzi w sosie curry?

Aby przygotować najlepsze śledzie w sosie curry z przepisu Strzelczyka potrzebujecie tylko jabłka i cebuli. Oba te składniki trzeba jednak wcześniej odpowiednio przygotować, gdyż nie samo obranie i posiekaniu tu nie wystarczy. Tajemnicą smaku tej przystawki jest wcześniejsze podsmażenie dodatków, dlatego zarówno cebulkę, jak i jabłka należy wcześniej wrzucić na patelnię. Dzięki krótkiemu podsmażeniu, zyskują one o wiele więcej aromatu, a do tego mają delikatną i mięciutką konsystencję. 

Prosty sos zrobicie natomiast z połączenia majonezu, śmietany, soku z cytryny i oczywiście aromatycznej mieszanki przypraw curry. Wszystko wystarczy tylko porządnie wszystko wymieszać i gotowe. Jednak potem przyda się chwila cierpliwości, gdyż gotowe danie powinno porządnie schłodzić się w lodówce, aby wszystkie smaki dobrze się połączyły. Zobaczcie dokładne proporcje i koniecznie spróbujcie tego przysmaku w te święta. 

Przepis na śledzie w sosie curry

Składniki:

  • 5 płatów śledziowych a'la matjas
  • 3 małe cebule
  • 1 słodko-kwaśne jabłko (najlepiej szara reneta)
  • 2 łyżeczki curry w proszku
  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki śmietany,
  • sok z cytryny
  • szczypta pieprzu czarnego

Sposób przygotowania:

  1. Cebule obierzcie, pokrójcie w drobną kostkę, a następnie podsmażcie na odrobinie oleju.
  2. Podobnie zróbcie z jabłkiem i dorzućcie je do zeszklonej cebulki.
  3. Na koniec posypcie wszystko przyprawą curry i zostawcie całość do ostygnięcia.
  4. W tym czasie możecie pokroić wymoczone płaty śledziowe na ukos.
  5. W dużej misce wymieszajcie wystudzone jabłka i cebulkę razem z majonezem i śmietaną.
  6. Całość doprawcie do smaku sokiem z cytryny oraz pieprzem, a następnie dorzućcie pokrojone śledzie, połączcie wszystko razem i wstawcie do lodówki na około 2 godziny, żeby smaki się przegryzły.