Mamy tu miłośników śledzi w przeróżnych odsłonach? Jeśli jeszcze nie znacie tego przepisu, koniecznie musicie nadrobić zaległości i podać go w święta. Wystarczy kilka prostych składników, a zwykłe śledziowe płaty zamienią się w danie niczym z najlepszej restauracji. Zobaczcie, jak zrobić genialne śledzie wg Tomka Strzelczyka krok po kroku.
Co będzie wam potrzebne do śledzi w sosie curry?
Aby przygotować najlepsze śledzie w sosie curry z przepisu Strzelczyka potrzebujecie tylko jabłka i cebuli. Oba te składniki trzeba jednak wcześniej odpowiednio przygotować, gdyż nie samo obranie i posiekaniu tu nie wystarczy. Tajemnicą smaku tej przystawki jest wcześniejsze podsmażenie dodatków, dlatego zarówno cebulkę, jak i jabłka należy wcześniej wrzucić na patelnię. Dzięki krótkiemu podsmażeniu, zyskują one o wiele więcej aromatu, a do tego mają delikatną i mięciutką konsystencję.
Prosty sos zrobicie natomiast z połączenia majonezu, śmietany, soku z cytryny i oczywiście aromatycznej mieszanki przypraw curry. Wszystko wystarczy tylko porządnie wszystko wymieszać i gotowe. Jednak potem przyda się chwila cierpliwości, gdyż gotowe danie powinno porządnie schłodzić się w lodówce, aby wszystkie smaki dobrze się połączyły. Zobaczcie dokładne proporcje i koniecznie spróbujcie tego przysmaku w te święta.
Przepis na śledzie w sosie curry
Składniki:
- 5 płatów śledziowych a'la matjas
- 3 małe cebule
- 1 słodko-kwaśne jabłko (najlepiej szara reneta)
- 2 łyżeczki curry w proszku
- 3 łyżki majonezu
- 3 łyżki śmietany,
- sok z cytryny
- szczypta pieprzu czarnego
Sposób przygotowania:
- Cebule obierzcie, pokrójcie w drobną kostkę, a następnie podsmażcie na odrobinie oleju.
- Podobnie zróbcie z jabłkiem i dorzućcie je do zeszklonej cebulki.
- Na koniec posypcie wszystko przyprawą curry i zostawcie całość do ostygnięcia.
- W tym czasie możecie pokroić wymoczone płaty śledziowe na ukos.
- W dużej misce wymieszajcie wystudzone jabłka i cebulkę razem z majonezem i śmietaną.
- Całość doprawcie do smaku sokiem z cytryny oraz pieprzem, a następnie dorzućcie pokrojone śledzie, połączcie wszystko razem i wstawcie do lodówki na około 2 godziny, żeby smaki się przegryzły.