Prosty i smaczny domowy budyń to lekki deser, na bazie którego powstaje mnóstwo pysznych kremów do tortów. Można go też podać jako samodzielny deser z dodatkiem owoców, syropu, owoców czy czekolady. Nikt z nas nie lubi, gdy w trakcie gotowania pojawiają się niewielkie, nieapetyczne grudki. Na szczęście istnieje metoda, która sprawia, że budyń zawsze będzie idealnie kremowy i gładki. Wystarczy odpowiednia kolejność dodawania składników i gotowe. Sprawdźcie, a już zawsze będziecie tak robić.

Jak zrobić aksamitnie gładki budyń bez grudek? Krok po kroku

Nie ma nic lepszego niż domowy, samodzielnie przygotowany budyń na ciepłą lub zimną przekąskę. Jest lekkostrawny i delikatny, dlatego przepadają za nim nie tylko dzieci, ale i dorośli. Z reguły wszystkie składniki na budyń od razu ze sobą mieszacie i gotujecie? Polecamy sprawdzoną metodę, które sprawi, że już nigdy budyń się nie zwarzy:

Zasada przygotowywania budyniu - kolejność dodawania i mieszania składników:

  1. Żółtka wymieszajcie z cukrem - w tym przypadku wystarczy zwykła trzepaczka, bez konieczności używania blendera,
  2. Wlejcie część mleka - dodajcie połowę porcji,
  3. Wsypcie mąkę - najlepiej przesiana dwukrotnie, aby zapobiec grudkom,
  4. Wlejcie pozostałą część mleka - drugą połowę porcji.

Jak zrobić domowy budyń bez kożucha?

Taką mieszankę najlepiej zalać gotującym się mlekiem (a więc prawdopodobnie odwrotnie niż robiliście to zazwyczaj, czyli do gotującego się mleka wlewaliście masę jajeczną). Następnie całość przelejcie do garnka i zagotujcie jeszcze przez około minutę. W ten sposób deser zgęstnieje i będzie pozbawiony grudek czy kożucha. Nie można gotować go zbyt krótko, gdyż istnieje ryzyko, że wyjdzie za rzadki.

Jeżeli chcecie, aby domowy budyń był bardziej kremowy, wystarczy dodać łyżeczkę masła. Masa będzie gładka, szklista i aksamitna. Należy zrobić to pod koniec energicznego mieszania.