Kapusta w jesiennej odsłonie to jeden z klasyków, które znamy w polskiej kuchni. A gołąbki to zdecydowanie jedna z popularniejszych potraw. Niestety, długie gotowanie w gęsiarce czy zapiekanie w naczyniu żaroodpornym to propozycje tylko dla cierpliwych. W zabieganych dniach zdecydowanie wart uwagi jest przepis na szybkie sakiewki gołąbkowe prosto z patelni. Ugotowany ryż, surowe mięso i dobrze sparzone liście kapusty - to właściwie koniec listy niezbędnych składników. W tej nowej wersji do listy zakupowej dopiszcie jeszcze jajka, śmietanę i mąkę.

Gołąbki w cieście prosto z patelni

Wariacji na temat gołąbków nie brakuje. Wspomniane już gołąbki piekarnika znały już nasze babki, a kilka lat temu największą popularnością cieszyły się oszukane gołąbki, tzw. gołąbki bez zawijania. Czy gołąbkowe sakiewki będą następnym trendem? Zdecydowanie wyróżnia je chrupka tekstura, która dosłownie otula liść kapusty wypełniony po brzegi doprawionym farszem. I chociaż nie są tak kształtne jak tradycyjne zawijańce, to są tak apetyczne, że na jednym i tak trudno skończyć jedzenie. 

Gołąbkowe sakiewki - przepis

Sekretem smaku jest panierka z ciasta naleśnikowego, ale na bazie śmietany. Obtacza się w nim przygotowane liście kapusty

Składniki:

  • sparzona kapusta - 6 dużych liści lub 8 małych
  • 400 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 cebula
  • 50 g ugotowanego ryżu
  • 3 jajka rozmiar "L"
  • 1 kopiasta łyżka śmietany 18%
  • 100 g mąki pszennej
  • przyprawy do smaku: pół łyżeczki słodkiej papryki, 1/4 łyżeczki pieprzu, 1/4 łyżeczki soli, pół łyżeczki majeranku suszonego
  • olej rzepakowy do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę obierzcie i posiekajcie. 
  2. Mięso wymieszajcie z ryżem, cebulą i przyprawami. Wyrabiajcie masę kilka minut, dobrze ją napowietrzając, a będzie smaczniejsza. 
  3. Na każdy liść nałóżcie porcję farszu. Złóżcie i delikatnie zawińcie brzegi tworząc sakiewki.
  4. W misce rozkłóćcie jajka, dodajcie mąkę i śmietanę. Wymieszajcie na ciasto bez grudek. 
  5. Na patelni rozgrzejcie olej.
  6. Każdy liść zanurzcie w cieście, a następnie obsmażcie na złoto z obu stron na patelni. Nadmiar tłuszczu możecie usunąć za pomocą ręczników papierowych. Podawajcie z ulubionym sosem, np. sosem czosnkowym.

Źródło przepisu: youtube.com/@KulinarischeGeheimnisse-ne4sx