Winogrona, które nie były poddawane opryskom oraz innych zabiegom chemicznym, możemy zbierać do przygotowania wina, octów czy też galaretek. Nie płuczcie ich w wodzie w przypadku nastawiania wina - przez to zmywacie kultury drożdży, które wspomagają i przyspieszają proces naturalnej fermentacji. Dzięki temu rozwiązaniu nie musicie inwestować w drożdże winiarskie z saszetki. Sprawdźcie nasz przepis na niezawodne czerwone wino z ciemnych winogron.

Przepis na domowe wino z ciemnych winogron

Składniki:

  • 5 kilogramów winogron,
  • 2,5 litra wody przegotowanej,
  • 1,5 kilograma cukru lub słój miodu.

Przygotowanie:

  1. Wybieramy dojrzałe winogrona bez znamion pleśni czy zepsucia.
  2. Usuwamy szypułki i dokładnie oczyszczamy z resztki ziemi czy drobnych insektów.
  3. Jeżeli surowiec mamy ze sprawdzonego źródła, nie myjemy ich.
  4. Przekładamy owoce do gąsiora i ubijamy.
  5. Dodajemy syrop cukrowy na bazie wody i cukru.
  6. Gąsior powinien być zapełniony w 2/3 objętości.
  7. Pozostawiamy tak na około miesiąc.
  8. Po tym czasie, gdy cała masa przestaje fermentować, jest gotowa do zlania w butelki.
  9. Po miesiącu jest gotowe do picia, ale najlepsze jest po upływie pół roku.

Które odmiany są najlepsze do przygotowania wina?

Każde winogrona, które macie w ogrodzie czy działce świetnie sprawdzą się do sporządzenia trunku. Jeżeli jednak planujecie zasadzić kolejne odmiany, warto zainwestować w te:

  • Regent,
  • Rondo,
  • Leon Millot,
  • Aurora.