Winogrona, które nie były poddawane opryskom oraz innych zabiegom chemicznym, możemy zbierać do przygotowania wina, octów czy też galaretek. Nie płuczcie ich w wodzie w przypadku nastawiania wina - przez to zmywacie kultury drożdży, które wspomagają i przyspieszają proces naturalnej fermentacji. Dzięki temu rozwiązaniu nie musicie inwestować w drożdże winiarskie z saszetki. Sprawdźcie nasz przepis na niezawodne czerwone wino z ciemnych winogron.
Przepis na domowe wino z ciemnych winogron
Składniki:
- 5 kilogramów winogron,
- 2,5 litra wody przegotowanej,
- 1,5 kilograma cukru lub słój miodu.
Przygotowanie:
- Wybieramy dojrzałe winogrona bez znamion pleśni czy zepsucia.
- Usuwamy szypułki i dokładnie oczyszczamy z resztki ziemi czy drobnych insektów.
- Jeżeli surowiec mamy ze sprawdzonego źródła, nie myjemy ich.
- Przekładamy owoce do gąsiora i ubijamy.
- Dodajemy syrop cukrowy na bazie wody i cukru.
- Gąsior powinien być zapełniony w 2/3 objętości.
- Pozostawiamy tak na około miesiąc.
- Po tym czasie, gdy cała masa przestaje fermentować, jest gotowa do zlania w butelki.
- Po miesiącu jest gotowe do picia, ale najlepsze jest po upływie pół roku.
Które odmiany są najlepsze do przygotowania wina?
Każde winogrona, które macie w ogrodzie czy działce świetnie sprawdzą się do sporządzenia trunku. Jeżeli jednak planujecie zasadzić kolejne odmiany, warto zainwestować w te:
- Regent,
- Rondo,
- Leon Millot,
- Aurora.
Komentarze