Tego typu zielone placki zaserwujecie najmłodszym domownikom jako "obiad Shreka", dodając do nich ulubione, pełne witamin kiełki lub zioła, np. koperek, natkę lub szczypiorek. Takiego obiadu nie odmówi żaden fan tej bajki. Racuchy na słono zasmakują również dorosłym. Będą one przepyszne z mizerią, sosem tzatziki lub czosnkowo-ziołowym na jogurcie. Jak zrobić racuchy? 

Zielone, chrupiące racuchy - przepis

Składniki:

  • 2-3 łyżki oliwy lub oleju 
  • 2-3 cebulki dymki ze szczypiorkiem
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich lub oregano
  • 1/2 łyżeczki czosnku w proszku
  • 3 niewielkie pory
  • 100 g szpinaku
  • 250 g ricotty lub półtłustego twarogu
  • 2 jajka
  • 100 g mąki
  • 125 ml dowolnego mleka
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania: 

  1. Umyjcie dokładnie warzywa, pokrójcie w krążki pory;
  2. Rozgrzejcie połowę oleju na patelni, na średniej mocy palnika;
  3. Dodajcie posiekaną cebulkę wraz ze szczypiorkiem, sól, czosnek, zioła prowansalskie i podsmażcie przez 2-3 minuty, aż poczujecie aromat przypraw;
  4. Wrzućcie na patelnię pory i podsmażcie na średniej mocy palnika przez 8-10 minut, aż się zeszklą. Dodajcie szpinak i smażcie kolejne 2-3 minuty;
  5. Zdejmijcie patelnię z warzywami z ognia i przełóżcie je do miski, aby chwilę przestygły;
  6. W międzyczasie wbijcie do miski 1 całe jajko, dodajcie żółtko drugiego jajka, a jego białko ubijcie w osobnym naczyniu. Do miski z jajkami przełóżcie ubite białko, mąkę, ser, mleko, popieprzcie i posólcie do smaku;
  7. Dodajcie ostudzone warzywa, wymieszajcie;
  8. Rozgrzejcie dużą patelnię i skropcie ją olejem. Wylejcie na patelnię 2-3 chochelki ciasta, uformujcie je w placki;
  9. Smażcie przez 1-2 minuty, a kiedy brzegi się zarumienią, odwróćcie na drugą stronę na kolejne 2 minuty. Tak samo zróbcie z resztą ciasta.  

Chrupiące racuchy inspirują do eksperymentów

Do racuchów, na pierwsze danie, możecie podać zieloną zupę krem z chrupiącą niespodzianką. Będzie ona doskonałym wstępem do konkretnych, chrupiących placków. Obiadowe racuchy na słono przygotujecie też bez problemu z innymi warzywami, np. po "prowansalsku": z czerwoną papryką, cukinią i kawałeczkami bakłażana. W takiej wersji najlepiej będą smakować z sosem pomidorowym przyprawionym tymiankiem lub rozmarynem. Będzie on jeszcze lepszy, jeśli zrobicie go z pieczonych w ziołach pomidorków. Wystarczy je podpiec, zblendować, a następnie szybko zredukować na patelni na dużym ogniu.