Wszyscy pamiętamy, jak nasze babcie pichciły racuchy drożdżowe. Efekt był przepyszny, ale sam proces przygotowania wymagał nieco cierpliwości. Okazuje się jednak, że aby zrobić pyszne racuszki, wcale nie musimy czekać na rozczyn i odstawiać gotowego ciasta do wyrośnięcia. Idealnie puszyste i delikatne placki można zrobić już w 5 minut, a co więcej tylko z 3 prostych składników.

Jak zrobić racuchy w 5 minut?

Żeby przygotować szybkie racuchy, wystarczą tylko jajka, rozgniecione banany i odrobina mąki. Aby placuszki były puszyste, jajka warto jednak wcześniej rozdzielić i ubić białka na sztywną pianę, dzięki czemu, masa wyrośnie bez potrzeby dodawania proszku do pieczenia czy sody. Co więcej, do takich placuszków nie musimy też dodawać cukru czy miodu, gdyż dojrzałe banany zawierają wystarczająco dużo naturalnej słodyczy. Sam przepis jest równie krótki, co lista składników. Zobaczcie, jak zrobić pyszne racuchy bananowe krok po kroku. 

Przepis na racuchy bananowe 

Składniki:

  • 2 kopiaste łyżki mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 2 dojrzałe banany
  • tłuszcz do smażenia

Przygotowanie:

1. Banany obieramy ze skórki i rozgniatamy widelcem na gładki mus. 

2. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, a żółtka mieszamy z bananowym puree i mąką na jednolitą masę.

3. Do wymieszanej masy stopniowo dodajemy po 1 łyżce piany i delikatnie mieszamy, aby nie opadła. 

4. Gotową masę wykładamy łyżką na rozgrzaną patelnię z odrobiną tłuszczu. Racuszki smażymy na średniej mocy palnika, aż będą rumiane z obu stron. 

Racuchy bananowe bez jajek

Choć w tym przepisie to właśnie ubite białka nadają puszystość i lekkość ciasta, to bez nich placki też wyjdą pyszne. Wszystko dlatego, że banany są świetnym zamiennikiem jaj, gdyż w podobny sposób wiążą i zagęszczają masę. Warto więc zapamiętać, że jeszcze prostszą wersję placuszków można zrobić z samego puree bananowego i mąki. Taka odsłona idealnie sprawdzi się, gdy zabraknie nam jajek lub gdy chcemy przygotować posiłek w wersji wegańskiej.