Zawsze wyjmujecie mięso z zamrażarki wieczór przed planowanym gotowaniem i zostawiacie je na całą noc? Rozmrażanie nie musi tyle trwać. Zamiast kilku godzin, możecie zrobić to w 15 minut. Zobaczcie ten sposób, a już zawsze wyrobicie się z obiadem, nawet na ostatnią chwilę. 

Jak szybko rozmrozić mięso mielone?

Aby błyskawicznie rozmrozić nawet twarde jak skała mięso, najlepiej skorzystać z mikrofalówki. Okazuje się, że dzięki tej metodzie, zamiast kilku godzin będziemy musieli czekać jedynie kwadrans. Jak rozmrozić mięso mielone w mikrofali? Wystarczy tylko wyjąć je z opakowania, przełożyć na talerz i wstawić do mikrofalówki na 15 minut, najlepiej przy ustawionej opcji rozmrażania. Należy jednak pamiętać, że mięso rozmrażane tym sposobem trzeba od razu poddać obróbce termicznej. 

Jeśli jednak nie macie mikrofalówki lub nie przekonuje was to rozwiązanie, możecie skorzystać też z drugiej opcji i użyć do tego celu piekarnika. W tym przypadku czas wydłuży się co prawda do 30 minut, jednak to wciąż o niebo lepszy wynik niż w przypadku klasycznego rozmrażania w lodówce. Jak rozmrozić mięso w piekarniku? Wystarczy owinąć je folią aluminiową lub przełożyć do rękawa do pieczenia, a następnie umieścić w naczyniu żaroodpornym. Teraz wystarczy już tylko rozgrzać urządzenie do 60-70 stopni, najlepiej z opcją termoobiegu i cierpliwie poczekać pół godziny. Aby mięso było równomiernie rozmrożone z każdej strony, w trakcie pieczenia warto kilkakrotnie potrząsnąć naczyniem. 

Czy można smażyć mrożone mięso mielone?

Niektórzy zupełnie pomijają etap rozmrażania i wrzucają zamrożone mięso wprost na patelnię, ale zdecydowanie nie poleca się tego robić, gdyż wtedy może ono zarumienić się z zewnątrz, a w środku wciąż pozostać surowe. Co więcej, taka metoda często kończy się też niespodziewanymi poparzeniami, gdyż wrzucenie zmrożonego jak kamień mięsa na gorący tłuszcz sprawia, że olej zaczyna bardzo mocno pryskać.