Mnogość przepisów sprawia, że czasami zapomina się o regionalnych specjałach. Warto jednak do nich powracać co jakiś czas, ponieważ zachwycają niecodziennym smakiem oraz bogactwem składników. Taką potrawą są między innymi knysze. Kiedyś były hitem wśród dworcowych przekąsek. Jeśli macie ochotę na więcej tego typu zagryzek – możecie przygotować np. zapiekankę z pieczarkami i serem lub klasyczne cebularze.

Knysze – zapomniane danie o wspaniałym smaku

Knysze to rodzaj drożdżowych bułeczek lub pierożków, które wypełnia się farszem. Danie to wywodzi się z kuchni rosyjskiej, białoruskiej i ukraińskiej. W naszym kraju jest regionalnym, bieszczadzkim przysmakiem.

Farsz na knysze można zrobić na kilka sposobów. Możecie użyć ziemniaków, twarogu i cebuli lub przygotować nadzienie z pieczarek i czosnku niedźwiedziego. Kolejna opcja to podanie ich z kapustą lub cebulą. Tej smacznej przekąski warto także spróbować w wersji na słodko, z serem.

Przepis na knysze z farszem cebulowym

Potrzebne składniki na knysze:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • ok. 1,5 szklanki mleka
  • 1 łyżka masła
  • 2-3 dkg świeżych drożdży
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • szczypta soli
  • 1 jajko (do posmarowania knyszy przed ich upieczeniem)
  • masło (do posmarowania w czasie pieczenia).

Potrzebne składniki na farsz:

  • 3-4 żółte cebule
  • 3-4 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw obierzcie i posiekajcie cebulę. Podsmażcie ją na rozgrzanej patelni, dodajcie szczyptę soli. Cały czas mieszajcie.
  2. Gdy cebula zmięknie i zacznie żółknąć – wlejcie olej lub oliwę i podsmażajcie do momentu, aż uzyska złoto-brązowy kolor. Przyprawcie solą i pieprzem.
  3. Roztrzepcie jajka i cały czas miksując, wlewajcie do nich ciepłe mleko z rozpuszczonym w nim masłem i drożdżami.
  4. Niewielkimi porcjami dosypujcie także mąkę.
  5. Poczekajcie, aż ciasto wyrośnie, a następnie cienko je rozwałkujcie. Pokrójcie je na kwadraty, nadziejcie farszem i sklejcie do środka.
  6. Knysze ułóżcie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmarujcie roztrzepanym jajkiem.
  7. Pieczcie przez 20-30 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Pod koniec pieczenia posmarujcie je masłem.