Rosół, czyli klasyczne polskie danie, nie wyjdzie idealne, jeśli pojawią się na nim szumowiny, których widok skutecznie potrafi odebrać apetyt. Żeby do tego nie dopuścić – musicie zrobić 1 ważną rzecz, jeszcze przed rozpoczęciem gotowania zupy. Ten mały drobiazg sprawi, że efekt będzie znacznie lepszy, a rosół wyjdzie wyśmienity i klarowny.

Sposób na rosół bez szumowin

Najważniejsza zasada przejrzystego rosołu polega na tym, żeby nie wkładać do niego zamrożonego mięsa. Musicie pamiętać, żeby wyjąć je odpowiednio wcześnie z zamrażalnika, aby było całkowicie rozmrożone. Dzięki temu zapobiegniecie powstawaniu nadmiernej ilości szumowin na rosole. Mięso gotujcie w zimnej wodzie, żeby wypuściło cały smak do wywaru. Wrzątek zamknie pory mięsa i nie wypuści ono soków do zupy, przez co bulion będzie ubogi w smaku.

Jeśli jednak mimo użycia tego sposobu zupa nie wyjdzie idealnie klarowna – niechciane szumowiny zbierzcie z powierzchni bulionu za pomocą łyżki cedzakowej.

Inne sposoby na klarowny rosół

Istnieją także inne sposoby, żeby bulion był klarowny i apetyczny. Podczas gotowania rosołu kluczowe jest, żeby robić to długo (powinno to trwać ok. 3 godzin). Nie powinniście też gotować go na zbyt dużym ogniu – musi jedynie delikatnie "pyrkać". Wtedy wyjdzie najsmaczniejszy i wspaniale przejrzysty.

Dobrym patentem jest też wlanie szklanki zimnej wody do gorącego wywaru, dzięki temu temperatura zupy obniży się, a ona szybko odzyska swoją przejrzystość.