Zagniatanie ciasta, przygotowywanie farszu, wałkowanie, lepienie i gotowanie to proces, który zajmuje sporo czasu, szczególnie gdy robimy sporą porcję pierogów. Jest jednak prosty sposób na to, aby dwukrotnie skrócić te przygotowania. Jak zrobić pierogi na szybko? Nie wyciągajcie z szafki wałka i szklanki. Skorzystajcie ze sprytnego babcinego sposobu.

Jak lepić pierogi znacznie szybciej?

Najlepszą metodą jest po prostu zrezygnowanie z wałkowania, bo to właśnie ten etap przygotowań zajmuje zwykle najwięcej czasu. Dodatkowo generuje on jeszcze więcej zabrudzeń i wymaga sporej ilości wolnego miejsca na stole czy kuchennym blacie. Aby ominąć wszelkie te niedogodności, najlepiej więc zastosować sprytniejszą metodę, której używają wszystkie babcie. Zamiast wałkować ciasto, lepiej zrolować je w wałek jak na pierogi, a następnie odkrajać z niego cienkie plastry ciasta na jednego pierożka.

Alternatywą dla tej metody jest też inna, choć nieco podobna technika. Można też odrywać małe kulki z całego zagniecionego ciasta. Każdą taką kuleczkę wystarczy potem rozpłaszczyć w dłoniach, a następnie tylko raz przejechać po niej wałkiem i gotowe. Musimy jednak pamiętać, aby reszta ciasta była stale pod przykryciem, aby nie wyschła. Najlepiej przykryć je ciepłą szklaną miską, dzięki czemu pozostanie elastyczne i sprężyste aż do ostatniej ulepionej kuleczki.

Lepienie pierogów na kilka sposobów

  • gładkie brzegi
    To najprostsza wersja lepienia pierogów. Brzegi wystarczy złożyć na pół i dokładnie zlepić palcami, tak, aby nie pozostała żadna szczelina. Wersję z gładkim brzegiem można dodatkowo docisnąć widelcem. W ten sposób pierogi nie tylko będą mocniej spojone, ale przy okazji nabiorą ozdobnych prążków.
     
  • falbanki
    Pierogi z falbanką wyglądają przepięknie, przez co niektórym wydają się trudne do zrobienia. Ta wersja nie jest jednak bardziej skomplikowana niż poprzednia. Gładki brzeg wystarczy złapać między kciuk oraz palec wskazujący, a następnie lekko go rozciągać, jednocześnie zawijając w bok, aby stworzyć falkę. 
     
  • warkocze
    Aby wyczarować efektowne warkoczyki, musimy zlepić pierogi tak, aby miały dłuższe brzegi. Następnie ponownie chwytamy wolny brzeg między kciuk i palec wskazujący, jednak tym razem skręcamy ciasto  do środka, jakbyśmy rolowali z niego rulon.