Zwykłe placki ziemniaczane zna każdy z nas, ale placki z boczkiem to dla wielu nowość. Mięsna wkładka to nie jedyne zaskoczenie w tym przepisie, ponieważ zawiera on jeszcze składnik, który raczej rzadko kiedy trafia do masy na placki ziemniaczane. Chodzi tutaj o białą część pora, który w poniższej recepturze zastępuje cebulę. Dzięki niemu placki są bardzo chrupiące, dosłownie jak frytki. Mają też ostrzejszy smak, a za sprawą boczku przepięknie pachną. Wypróbujcie ten regionalny przepis i przekonajcie się sami.
Jakie ziemniaki do placków ziemniaczanych?
Najpierw warto przypomnieć, jakich ziemniaków powinno się użyć do zrobienia smacznych placków ziemniaczanych? Idealne będą mączyste, czyli typu B oraz C. Zawierają mniej wody, są zwarte i dzięki temu doskonale nadają się do smażenia placków. Aby sprawdzić konsystencję ziemniaka, zróbcie prosty test. Po prostu przekrójcie go na pół, a następnie złączcie ze sobą połówki. Jeżeli kleją się do siebie, oznacza to, że ziemniak jest mączysty i na placki idealny. A jeśli połówki nie chcą się przykleić i wręcz się ślizgają, takie kartofle lepiej wykorzystać np. do zrobienia puree.
Przepis na placki ziemniaczane z boczkiem i porem
Składniki:
- 2 kg ziemniaków
- 200 g boczku wędzonego
- ok. 150 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 1 duży por
Przygotowanie:
- Obierzcie ziemniaki i zetrzyjcie je na tarce, na dużych oczkach.
- Pokrójcie boczek w drobną kostkę, a białą część pora w cienkie plasterki.
- Dodajcie jeszcze jajko oraz sól i pieprz. Dokładnie wymieszajcie, aż składniki zaczną się ze sobą łączyć. Wciąż mieszając, powoli wsypujcie mąkę. Jej ilość uzależniona jest od konsystencji masy, a dokładniej ziemniaków. Jeżeli wyszła wodnista, to trzeba dodać więcej mąki. Jeśli jest już dość zwarta, to nie dosypujcie więcej.
- Na patelni rozgrzejcie olej. Kiedy będzie już gorący, łyżką wykładajcie porcje masy ziemniaczanej i formujcie placki.
- Smażcie na średnim ogniu, na złoto z obu stron.
- Po usmażeniu, placki warto odłożyć najpierw na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami, które wchłoną nadmiar tłuszczu.
Tak przygotowane placki ziemniaczane z boczkiem i porem będą pyszne z samą surówką, bez dodatku w postaci klasycznej śmietany. Możecie oczywiście jej użyć, jeśli macie taką ochotę. Placki z boczkiem dobrze komponują się też z klasycznym sosem grzybowym lub pieczarkowym.