Pączki tradycyjnie przygotowuje się na czas karnawału, są też nieodłącznym elementem tłustego czwartku. Najlepsze są tuż po usmażeniu, ponieważ później często stają się suche, twarde i niesmaczne. Jest jednak sposób, dzięki któremu dłużej pozostaną świeże i mięciutkie. Musicie jednak zadziałać znacznie wcześniej.

Jak przedłużyć świeżość pączków?

Aby zapobiec wysychaniu pączków i przedłużyć ich świeżość, warto wprowadzić do przepisu pewne modyfikacje. Chodzi o to, żeby część mąki zastąpić gotowanymi ziemniakami. Z kolei zamiast mleka dobrze jest użyć jogurtu naturalnego.

Dzięki temu ciasto na pączki będzie nieco cięższe, niż to klasyczne. Stanie się jednak też bardziej wilgotne, a to sprawi, że woda nie ucieknie tak łatwo z niego, co przełoży się na dłuższą świeżość.

Przepis na pączki, które dłużej pozostaną świeże

Potrzebne składniki:

  • 200 g mącznych ziemniaków
  • 500 g mąki pszennej
  • 80 g miękkiego masła
  • 50 ml jogurtu naturalnego
  • 25 g świeżych drożdży 
  • 3 duże jajka
  • 60 g drobnego cukru
  • 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
  • łyżka spirytusu

Sposób przygotowania:

  1. Obierzcie ziemniaki, a następnie gotujcie do miękkości. Później dokładnie rozbijcie je tłuczkiem lub przeciśnijcie przez praskę. Dodajcie pokrojone w kostkę masło i mieszajcie, aż masa stanie się jednolita.
  2. Całość odstawcie do wystygnięcia.
  3. Delikatnie podgrzejcie jogurt, dodajcie do niego rozkruszone drożdże i odrobinę cukru.
  4. Dokładnie wymieszajcie i dołóżcie łyżkę mąki.
  5. Zaczyn odstawcie na kilka minut, aż zacznie się pienić.
  6. Do ziemniaków dodajcie przesianą mąkę, zaczyn, jajka, cukier i aromat waniliowy.
  7. Całość zagniećcie na elastyczne ciasto, a w połowie zagniatania dodajcie spirytus.
  8. Ciasto odstawcie w ciepłe miejsce pod przykryciem na 1-2 godziny, żeby wyrosło.
  9. Gotowe ciasto podzielcie na tyle części, ile pączków chcecie uzyskać. Formujcie z nich osobne placuszki, a do każdego z nich dołóżcie porcję nadzienia i zlepcie dokładnie.
  10. Pączki ułóżcie na stolnicy i przykryjcie ściereczką.
  11. Ponownie odstawcie do wyrośnięcia na 30 minut.
  12. Po tym czasie pączki wrzucajcie ostrożnie na rozgrzany tłuszcz i smażcie na średnim ogniu z obu stron.