Pączki tradycyjnie przygotowuje się na czas karnawału, są też nieodłącznym elementem tłustego czwartku. Najlepsze są tuż po usmażeniu, ponieważ później często stają się suche, twarde i niesmaczne. Jest jednak sposób, dzięki któremu dłużej pozostaną świeże i mięciutkie. Musicie jednak zadziałać znacznie wcześniej.
Jak przedłużyć świeżość pączków?
Aby zapobiec wysychaniu pączków i przedłużyć ich świeżość, warto wprowadzić do przepisu pewne modyfikacje. Chodzi o to, żeby część mąki zastąpić gotowanymi ziemniakami. Z kolei zamiast mleka dobrze jest użyć jogurtu naturalnego.
Dzięki temu ciasto na pączki będzie nieco cięższe, niż to klasyczne. Stanie się jednak też bardziej wilgotne, a to sprawi, że woda nie ucieknie tak łatwo z niego, co przełoży się na dłuższą świeżość.
Przepis na pączki, które dłużej pozostaną świeże
Potrzebne składniki:
- 200 g mącznych ziemniaków
- 500 g mąki pszennej
- 80 g miękkiego masła
- 50 ml jogurtu naturalnego
- 25 g świeżych drożdży
- 3 duże jajka
- 60 g drobnego cukru
- 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
- łyżka spirytusu
Sposób przygotowania:
- Obierzcie ziemniaki, a następnie gotujcie do miękkości. Później dokładnie rozbijcie je tłuczkiem lub przeciśnijcie przez praskę. Dodajcie pokrojone w kostkę masło i mieszajcie, aż masa stanie się jednolita.
- Całość odstawcie do wystygnięcia.
- Delikatnie podgrzejcie jogurt, dodajcie do niego rozkruszone drożdże i odrobinę cukru.
- Dokładnie wymieszajcie i dołóżcie łyżkę mąki.
- Zaczyn odstawcie na kilka minut, aż zacznie się pienić.
- Do ziemniaków dodajcie przesianą mąkę, zaczyn, jajka, cukier i aromat waniliowy.
- Całość zagniećcie na elastyczne ciasto, a w połowie zagniatania dodajcie spirytus.
- Ciasto odstawcie w ciepłe miejsce pod przykryciem na 1-2 godziny, żeby wyrosło.
- Gotowe ciasto podzielcie na tyle części, ile pączków chcecie uzyskać. Formujcie z nich osobne placuszki, a do każdego z nich dołóżcie porcję nadzienia i zlepcie dokładnie.
- Pączki ułóżcie na stolnicy i przykryjcie ściereczką.
- Ponownie odstawcie do wyrośnięcia na 30 minut.
- Po tym czasie pączki wrzucajcie ostrożnie na rozgrzany tłuszcz i smażcie na średnim ogniu z obu stron.
Komentarze