Cukinia jest w sklepach przez cały rok, jednak to właśnie w lecie i na początku jesieni smakuje mi najlepiej. Często robię z zupę krem z cukinii, ale nie tylko. Nadziewam ją, przygotowując cukinię faszerowaną mięsem mielonym albo po przesmażeniu zawijam w jej plastry różne dodatki. Takie danie jem zarówno na zimno, jak i na ciepło. Cukinia wzorowo zachowuje się również w piekarniku i na patelni, w kołderce z chrupiącej panierki - dokładnie takiej, jak do klasycznych schabowych. Możecie do niej wybrać również inne przyprawy, które lubicie.
Czym przyprawiać cukinię?
Cukinia, z natury delikatnie orzechowa, z wdzięcznością przyjmie wiele smaków. Robię ją na kilka różnych sposobów, dzięki temu nigdy mi się nie nudzi. Słodycz cukinii w zupach kremach wydobędzie słony dodatek, np. ser feta lub parmezan. Ser dodaję jednak z umiarem, aby nie przytłoczył smaku cukinii.
Uwielbiam też cukinię z grilla. Pieczenie w wysokiej temperaturze wydobywa jej naturalną słodycz. Pasują do niej m.in. czosnek, miód, sól, pieprz oraz bazylia. Czasami używam odrobiny curry i ostrej mielonej papryki - pikantna cukinia też jest doskonała. Do cukinii z grilla pasują również marynaty na oleju, szczególnie łagodne i ziołowe, z dodatkiem miodu.
Pyszna jest również cukinia z piekarnika. Do niej koniecznie dodajcie czosnek, rozmaryn i tymianek. Podobny zestaw przypraw pasuje do cukinii panierowanej, z patelni. Przyprawy te nie zdominują delikatnego smaku warzywa.
Cukinia panierowana, smażona jak schabowy - przepis
Składniki:
- 2 średnie cukinie
- 4 jajka
- 30 g startego żółtego sera
- tymianek (mogą być listki świeżego)
- mielona słodka papryka
- sól i pieprz do smaku
- mąka pszenna i bułka tarta do obtoczenia cukinii
Sposób przygotowania:
- Cukinię umyjcie i osuszcie. Obetnijcie końcówki i pokrójcie cukinię wzdłuż, na grubsze plastry.
- Rozbijcie ją lekko tłuczkiem, posólcie z obu stron i przełóżcie na głęboki talerz, by warzywa puściły sok.
- Roztrzepcie w misce jajka, dodajcie do nich starty ser i wymieszajcie. Dodajcie przyprawy: tymianek, szczyptę soli, pieprzu, mieloną słodką paprykę i ponownie roztrzepcie całość.
- Odcedźcie cukinię i osuszcie dokładnie papierowym ręcznikiem.
- Przesypcie do 2 osobnych głębokich talerzu mąkę i bułkę tartą.
- Rozgrzejcie na patelni olej. Obtoczcie plastry cukinii kolejno w mące, jajku z serem i bułką tartą. Kładźcie na rozgrzany olej i smażcie do zarumienienia z obu stron.
- Gotową cukinię wyłóżcie na ręcznik papierowy, aby obciekła z nadmiaru tłuszczu.
- Podawajcie z domowym sosem czosnkowym, serowym, koperkowym lub tzatziki oraz z ryżem i ulubioną surówką.
Komentarze