Ogórki bardzo często wykorzystuje się do przyrządzenia różnych potraw. Ogórkowa to jedna z najpopularniejszych zup, z kolei świeże ogórki są idealne jako dodatek do kanapek, ale równie często robi się z nich mizerię do niedzielnego obiadu. Podczas zakupów spożywczych wiele razy mogliście zauważyć, że ogórki szklarniowe są zapakowane w specjalną folię. Zdecydowanie wyróżniają się tym na tle innych warzyw. Takie rozwiązanie może też bardzo dziwić w czasach, kiedy coraz częściej mówi się o ekologii i zwraca na nią coraz większą uwagę w życiu codziennym. Co więc jest przyczyną takiego sposobu pakowania tych warzyw?

Dlaczego ogórki są pakowane pojedynczo w folię?

Większość zielonych ogórków, które kupujecie w supermarketach, pochodzi z Hiszpanii i innych odległych krajów. To z kolei oznacza, że muszą być przetransportowane do Polski. Co więcej, musi się to odbyć tak, by warzywa nie uległy uszkodzeniu. Właśnie to jest jednym z powodów tego sposobu pakowania ogórków. Folia ochrania je podczas długiego transportu. 

Drugi powód jest jednak znacznie ważniejszy. Oprócz bezpieczeństwa w czasie drogi folia pełni funkcję zabezpieczenia przed pewnym związkiem chemicznym, jakim jest etylen. Wytwarzają go niektóre owoce. Jeśli leżałyby one obok ogórków podczas transportu lub na sklepowej półce – mogłoby dojść do szybkiego zepsucia warzyw.

Jakie są wady pakowania ogórków w folię?

Wiecie już, dlaczego ogórki są pakowane w folię. Zwłaszcza drugi powód jest bardzo istotny, jednak nie sposób nie zauważyć wad takiego rozwiązania. Jedną z nich jest fakt, że jest ono bardzo nieekologiczne.

Poza tym folia przyczynia się do rozwoju niektórych bakterii, a w konsekwencji – powstania pleśni. Przed zakupem ogórków obejrzyjcie więc dokładnie te warzywa. Jeśli w którymś miejscu będą one miękkie – będzie to oznaką tego, że zaczynają się psuć. Pamiętajcie również, by po wyjęciu ogórka z folii dokładnie go umyć przed zjedzeniem.