Nigdy nie dodawaliście jabłek do buraków na zimę? Od teraz będziecie robić tak za każdym razem. W połączeniu z jabłkami znika ich ziemisty posmak i wydobywa słodkawy aromat. To połączenie to bomba witaminowa, która sprawdzi się zwłaszcza do zimowych dań.
Przepis na tarte buraczki do słoika na zimę
Składniki:
- 2 kilogramy buraków (najlepiej długich),
- 2 jabłka,
- 3 łyżeczki soku z cytryny,
- łyżeczka soli,
- łyżeczka pieprzu,
- kilka liści laurowych,
- ziele angielskie.
Sposób przygotowania:
- Buraki możemy przygotować na dwa sposoby.
- Pierwszym z nich jest upieczenie przez godzinę w temperaturze 200 stopni Celsjusza.
- Inna metoda to ugotowanie do miękkości w garnku z wodą lub bulionem.
- Po wyciągnięciu ich z garnka lub piekarnika, przekładamy do miski do całkowitego wystygnięcia.
- Obieramy ze skórki i ścieramy na tarce na dużych oczkach.
- Następnie ścieramy jabłka.
- Mieszamy z przyprawami i skrapiamy sokiem z cytryny.
- Przekładamy do wcześniej wyparzonych słoików.
- Zakręcamy i wekujemy przez około 20 minut w garnku z wodą.
- Dno najlepiej wyłożyć kuchenną ściereczką.
- Wyciągamy słoiki i kładziemy na blat do góry dnem.
- Tak przygotowane świetnie smakują jako dodatek do kotletów czy pieczonego kurczaka.
Które jabłka wybierać do przetworów?
Różnorodność jabłek na polskim rynku jest niezmiennie zachwycająca. Poniżej mała ściąga, która pomoże w wyborze jabłka do przetworów:
- do tartych buraków czy innych surówek na zimę warto zdecydować się na Kortland czy Ligol. To twarde odmiany, cechujące się soczystością i lekką kwasowością,
- do przetworów na ciepło wybierajcie Szarą Renetę lub Antonówkę. Chutney czy mus jabłkowy będzie najlepszy.
- ocet jabłkowy zrobicie z każdej odmiany, która jest wolna od chemicznych oprysków. Najlepszy wychodzi na Papierówkach czy Malinówce.
Komentarze