Nigdy nie dodawaliście jabłek do buraków na zimę? Od teraz będziecie robić tak za każdym razem. W połączeniu z jabłkami znika ich ziemisty posmak i wydobywa słodkawy aromat. To połączenie to bomba witaminowa, która sprawdzi się zwłaszcza do zimowych dań. 

Przepis na tarte buraczki do słoika na zimę

Składniki:

  • 2 kilogramy buraków (najlepiej długich),
  • 2 jabłka,
  • 3 łyżeczki soku z cytryny,
  • łyżeczka soli,
  • łyżeczka pieprzu,
  • kilka liści laurowych,
  • ziele angielskie.

Sposób przygotowania:

  1. Buraki możemy przygotować na dwa sposoby.
  2. Pierwszym z nich jest upieczenie przez godzinę w temperaturze 200 stopni Celsjusza.
  3. Inna metoda to ugotowanie do miękkości w garnku z wodą lub bulionem.
  4. Po wyciągnięciu ich z garnka lub piekarnika, przekładamy do miski do całkowitego wystygnięcia.
  5. Obieramy ze skórki i ścieramy na tarce na dużych oczkach.
  6. Następnie ścieramy jabłka.
  7. Mieszamy z przyprawami i skrapiamy sokiem z cytryny.
  8. Przekładamy do wcześniej wyparzonych słoików.
  9. Zakręcamy i wekujemy przez około 20 minut w garnku z wodą.
  10. Dno najlepiej wyłożyć kuchenną ściereczką.
  11. Wyciągamy słoiki i kładziemy na blat do góry dnem.
  12. Tak przygotowane świetnie smakują jako dodatek do kotletów czy pieczonego kurczaka.

Które jabłka wybierać do przetworów?

Różnorodność jabłek na polskim rynku jest niezmiennie zachwycająca. Poniżej mała ściąga, która pomoże w wyborze jabłka do przetworów:

  • do tartych buraków czy innych surówek na zimę warto zdecydować się na Kortland czy Ligol. To twarde odmiany, cechujące się soczystością i lekką kwasowością,
  • do przetworów na ciepło wybierajcie Szarą Renetę lub Antonówkę. Chutney czy mus jabłkowy będzie najlepszy.
  • ocet jabłkowy zrobicie z każdej odmiany, która jest wolna od chemicznych oprysków. Najlepszy wychodzi na Papierówkach czy Malinówce.