Kotlety z piersi z kurczaka mogą wydawać się banalne, jednak nie muszą takie być. Ogromne możliwości dają tutaj dodatki. Delikatne mięso drobiowe przyjmie wiele kombinacji. Dobrym pomysłem będzie również wykorzystanie suszonych, posiekanych drobno pomidorów zamiast świeżych. Użyjcie nieco mniejszej ilości niż w przepisie (bo mają one bardzo wyrazisty smak). Aby były jeszcze smaczniejsze, możecie je obsmażyć na aromatyzowanym oleju spod suszonych pomidorów. Sprawdźcie, jak zrobić podwójnie pomidorowe kotlety z kurczaka, które posmakują wszystkim. 

Kotlety z kurczaka - obiadowy pewniak 

Kotlety z piersi z kurczaka po zbójecku są charakterne w smaku i podwójnie pomidorowe. To za sprawą sporej ilości pomidorów (które należy wcześniej odcisnąć, by danie nie podeszło wodą) i keczupu. Wybierzcie sos dobrej jakości. Najtańsze keczupy bywają rozwodnione. Gęsty, mocno skoncentrowany keczup zrobi tu robotę. Jeśli chcecie, by kotlety zbójeckie były jeszcze bardziej wyraziste, zdecydujcie się na keczup w wersji pikantnej lub z dodatkiem ziół i innych przypraw. 

Kotlety z piersi z kurczaka po zbójecku - przepis

Składniki:

  • 500 g piersi z kurczaka
  • 150 g startego żółtego sera o wyrazistym smaku, np. tylżyckiego lub salami
  • 3 pełne łyżki keczupu
  • 500 g dojrzałych pomidorów
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • posiekany koperek do posypania kotletów

Sposób przygotowania: 

  1. Umyjcie i dokładnie osuszcie mięso papierowymi ręcznikami. Każdą pierś przekrójcie wzdłuż na cieńsze kotlety. Oprószcie z obu stron solą i pieprzem - przyprawy wklepcie dłonią.
  2. Rozgrzejcie olej na patelni. Obsmażcie kotlety z każdej strony po ok. 3-4 minuty. Odsączcie je z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. 
  3. W międzyczasie umyjcie i sparzcie pomidory wrzątkiem, zdejmijcie z nich skórkę i pokrójcie w cienkie plastry. Odciśnijcie z nich nadmiar wody i odłóżcie na bok.
  4. Wyłóżcie blachę papierem do pieczenia. Podsmażone mięso rozłóżcie na blaszce.
  5. Rozgrzejcie piekarnik do 200 st. C.
  6. Rozłóżcie na kotletach odciśnięte wcześniej pomidory, następnie każdy kotlet pokryjcie cienką warstwą keczupu.
  7. Wierzch posypcie wiórkami żółtego sera. 
  8. Pieczcie kotlety po zbójecku przez ok. 20-25 minut w temperaturze 200 st. C.
  9. Po wyjęciu z pieca posypcie posiekanym koperkiem. 

Kotlety podawajcie z łagodną surówką z marchewki lub z kapusty pekińskiej i ziemniakami lub z ryżem. Przepis możecie również z łatwością przerobić. Wystarczy zamiast keczupem i pomidorami, posmarować mięso klasycznym lub czerwonym pesto i przyprószyć wiórkami mozzarelli. Zamiast pesto z bazylii pasować będzie też każdy inny ziołowy lub ziołowo-pomidorowy, gęsty sos, wcześniej zredukowany na patelni. Poniższy przepis z łatwością do takiego nadzienia dostosujecie.