Wiele osób stosuje tę przyprawę tylko dla smaku, nie zdając sobie nawet sprawy, jak wielką ma moc. Nie bez powodu została ona okrzyknięta najzdrowszą na świecie. Zobaczcie, o czym mowa i dorzucajcie ten składnik do wszelkich możliwych dań, a na pierwsze efekty nie będziecie musieli długo czekać.

Jaką przyprawę warto jeść dla zdrowia?

Wiele przyprawy słynie ze swoich cennych właściwości, jednak jedna z nich szczególnie wyróżnia się swoją mocą. Według naukowca z Harvard TH Chan School of Public Health, najzdrowszą przyprawą świata jest papryczka chilli. Ekspert badał jej wpływ na długość życia na przykładzie grupy niemal 500 000 dorosłych mieszkańców Chin i okazało się, że regularne spożywanie tego składnika zmniejsza ryzyko przedwczesnej śmierci, a do tego obniża szanse zachorowania na nowotwory przewodu pokarmowego. Co jeszcze potrafi ta niepozorna, mała papryczka? Okazuje się, że ma znacznie więcej dobroczynnych właściwości.

Jak chilli wpływa na organizm?

Te niewielkie papryczki to prawdziwa skarbnica zdrowia. Zawiera sporą dawkę witaminy C, A ,K i B6, a także wiele cennych minerałów, takich jak potas, magnez, żelazo czy mangan. Najcenniejszym jej składnikiem jest jednak kapsaicyna, czyli przeciwutleniacz o działaniu antybakteryjnym, przeciwbólowym, przeciwcukrzycowym i antynowotworowym. To właśnie ona odpowiada za charakterystyczny pikantny smak papryczki, ale też za większość jej dobroczynnych właściwości. Regularne spożywanie chilli zwalcza bowiem wiele problemów:

  • wzmacnia odporność,
  • przyspiesza spalanie tłuszczu i wspomaga odchudzanie,
  • reguluje poziom glukozy,
  • zwiększa wytrzymałość fizyczną,
  • działa przeciwbólowo,
  • rozgrzewa mięśnie i stawy,
  • spowalnia procesy starzenia się organizmu,
  • łagodzi stany zapalne,
  • obniża poziom "złego" cholesterolu,
  • zmniejsza ryzyko rozwoju nowotworów,
  • korzystnie wpływa na pracę serca,
  • poprawia wzrok.

Jak jeść chilli?

Chilli można dodawać do dań zarówno w postaci świeżych papryczek, jak i suszonych, kruszonych ziaren czy sproszkowanej przyprawy. Ważne jednak, aby spożywać ją z umiarem. Specjaliści radzą, że dzienne spożycie kapsaicyny nie powinno przekraczać 30 mg, co odpowiada około 5 sztukom czerwonych papryczek. Nie należy przekraczać tej ilości, gdyż chilli w zbyt dużych dawkach przyniesie nam więcej szkody, niż pożytku. Wszystko dlatego, że spożywana zbyt często podrażnia przewód pokarmowy. 

Kto nie powinien jeść chilli?

Pomimo wszystkich dobroczynnych właściwości papryczek chilli, nie są one wskazane wszystkim. Zawarta w nich kapsaicyna może szkodzić osobom z chorobami układu pokarmowego i jelit, nadciśnieniem tętniczym, a także trądzikiem i innymi problemami skórnymi.