Większość z nas ma pewnie swoje sprawdzone przepisy na pomidory na zimę. Mamy my i my! I wybraliśmy dla Was trzy przepisy, które powinniście przygotować podczas sezonu pomidorowego. Dlaczego? Bo każda  z naszych propozycji to wspaniała baza do wielu dań. To składnik, który dzięki przyprawom i różnemu zastosowaniu można wykorzystać na wiele sposobów.

 

Pomidory na zimę - przecier pomidorowy

Przecier pomidorowy to produkt wielofunkcyjny, nada się praktycznie do wszystkiego, do czego chcielibyśmy go wykorzystać, zastępując świeże pomidory.  

3 kilogramy pomidorów – najlepiej polnych- oczyszczonych i pokrojonych w ćwiartki przekładamy do garnka i gotujemy, aż się rozpadną. Następnie całość przetrzeć przecierakiem i zagotować. Gotować około 30 minut. Przelać do wyparzonych słoików i pasteryzować.

Takie pomidory na zimę można zrobić też jako przecier z pomidorów malinowych. Nie doprawiajmy przecieru zbyt mocno, jeśli ma być on bazą do innych dań. Sól i szczypta cukru będą wystarczającym dodatkiem na początek.

 

Pomidory na zimę – suszone pomidory

Suszone pomidory to kolejny produkt, który sprawdzi się na wiele sposobów. Bo mając już bazę – wysuszone w piekarniku lub suszarce połówki pomidora, można wykorzystać je na wiele sposobów. Najsmaczniejszy chyba i najbardziej lubiany patent to zalanie pomidorów gorącym olejem i zamknięcie w słoiki. Takie pomidory na zimę sprawdzą się praktycznie do wszystkich wytrawnych dań. Więcej o przygotowaniu tego typu przetworów dowiesz się z naszego artykułu – suszone pomidory – zrób je sam.

 

Pomidory na zimę – sos słodko-kwaśny

Ten sos słodko-kwaśny lubi chyba każdy, a też jest świetną bazą do różnych dań. Pasuje zarówno do mięsa, pulpetów, przesmażonego kurczaka, ale także jako sos do makaronu. Szczególnie, jeśli bazę wzbogacimy o dodatkowe składniki.

Aby przygotować takie pomidory na zimę potrzebujemy, poza naszym głównym produktem, także paprykę, cebulę, czosnek i przyprawy. Doprawić możemy je wegług gustu, my polecamy słodką i ostrą paprykę, sól i pieprz, trochę cukru i odrobinę mąki ziemniaczanej. To, co więcej pojawi się w naszych słoikach, zależy od naszego smaku – może to być kukurydza, ananasy z puszki, papryka pokrojona w kostkę, pokrojone w krążki chilli.

Obrane pomidory kroimy w kostkę i gotujemy aż się rozpadną. Przecieramy przez sitko.  Do przecieru dodajemy posiekaną cebulę, pokrojoną w kostkę paprykę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość gotujemy około 20-30 minut i doprawiamy do smaku. Dorzucamy ulubione dodatki, mąkę ziemniaczaną mieszamy z małą ilością sosu i zaprawiamy całość. Chwilę jeszcze gotujemy i przelewamy do wyparzonych słoików, pasteryzujemy.

 

Jeszcze Ci mało? Zobacz nasze galerie, z pomysłami na pomidory na zimę, lato i każą inną porę roku!

22 pomysły na pomidory

przetwory z pomidorów - 17 propozycji

sałatka z pomidorów - 18 przepisów

tarta z pomidorami - 20 przepisów