Ten puchaty i wysoki sernik bez sera powstanie i urośnie z niewielką pomocą proszku do pieczenia i budyniu w proszku. Budyń ustabilizuje konsystencję gęstej jogurtowej masy. Dzięki niemu sernik z jogurtów greckich będzie wyglądał, jakby naprawdę był z lekkiego i mocno napowietrzonego twarogu. Jeśli taki właśnie sernik lubicie (nie mocno zbity, ale właśnie lekki), koniecznie wykorzystajcie ten przepis. Ma on też bardzo prosty spód - nie wymaga przygotowywania kapryśnego kruchego ciasta. Wykorzystajcie do ciasta jajka typu "0" lub ze wsi, od zielononóżek. Takie jajka mają zdecydowanie bardziej pomarańczowe żółtka niż jajka typowo sklepowe. Dzięki temu sernik po upieczeniu nie będzie blady - przekrojony będzie złocisty również w środku. 

Sernik z jogurtów greckich - przepis podstawowy

Składniki na ciasto (spód o wymiarach 22x33 cm lub podobnych):

  • 1 szklanka przesianej mąki pszennej
  • 1 łyżka przesianego kakao
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 g startego na tarce masła
  • 2 żółtka

Składniki na masę jogurtową: 

  • 3 jogurty greckie po 400 ml
  • 10 jajek
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 2 białka ( pozostałe z przygotowania ciasta)
  • 3/4 szklanki oleju
  • 4 budynie śmietankowe lub waniliowe

Opcjonalnie: ekstrakt cytrynowy lub pomarańczowy.

Sposób przygotowania spodu: 

  1. Przesiejcie mąkę i kakao do miski, dodajcie cukier puder, proszek do pieczenia i starte we wiórki masło.
  2. Wymieszajcie razem wszystkie składniki.
  3. Oddzielcie żółtka od białek, zachowajcie 2 białka na później.
  4. Dodajcie do mąki i pozostałych składników żółtka, wymieszajcie i zagniećcie ciasto. 
  5. Wyłóżcie je na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia i rozwałkujcie. Aby sobie pomóc, możecie podsypać ciasto niewielką ilością mąki. 
  6. Ciasto ponakłuwajcie widelcem.
  7. Pieczcie 20 minut w temperaturze 180 st. C.

Sposób przygotowania masy: 

  1. Rozdzielcie żółtka od białek. Utrzyjcie z cukrem 10 żółtek. Podczas ucierania stopniowo dodawajcie olej, następnie wsypcie budynie w proszku i dokładnie zmiksujcie.
  2. Następnie stopniowo zacznijcie dodawać jogurty greckie i ponownie zmiksujcie. W międzyczasie, jeśli lubicie, możecie dodać 1 łyżkę ekstraktu pomarańczowego lub cytrynowego.
  3. Wymiksujcie jeszcze przez chwilę.
  4. Do miski wlejcie 10 białek, dodajcie pozostałe 2 z przygotowania spodu i szczyptę soli. Ubijcie je na sztywno.
  5. Stopniowo dodajcie białka do jogurtowej masy i dokładnie wymieszajcie.
  6. Masę wylejcie na upieczone i przestudzone w międzyczasie ciasto.
  7. Pieczcie 1 godzinę w temp. 170 st. C. (aż wierzch zbrązowieje).