Jeśli jesteście fanami pieczenia, na pewno nie raz mieliście do czynienia z drożdżami Saccharomyces cerevisiae. To nic innego jak drożdże piekarnicze. Jeśli macie w domu kostkę świeżych drożdży i trochę mleka lub gorącej wody, wasz napój drożdżowy jest już niemal gotowy. Co zawiera i jak działa taka mikstura? 

Napój z drożdży - jak i na co działa? 

Świeże drożdże są bogate w witaminy z grupy B, witaminę E oraz błonnik, magnez, chrom, mangan i cynk. Taki skład sprawia, że wspomagają pracę jelit, wspierają trzustkę, a dodatkowo widocznie poprawiają kondycję skóry, włosów i paznokci. Zatem, pijąc drożdżową miksturę, nie tylko poczujecie się lepiej, ale też będziecie (jeszcze) lepiej wyglądać. Napój z drożdży wzmacnia też odporność i usprawnia pracę mózgu. Drożdże ponadto są bogate w potas, który obniża ciśnienie tętnicze, wzmacnia naczynia krwionośne i ogranicza powstawanie wolnych rodników, wywołujących stany zapalne w organizmie. Dowiedzcie się, jak przygotować napój z drożdży. Lepiej podejść do tego zadania na poważnie. 

O czym pamiętać, szykując napój z drożdży?

Drożdży nie jedzcie ani nie pijcie na surowo. W takiej formie mogą one naruszyć równowagę flory bakteryjnej w żołądku. Jeśli wszystko zrobicie poprawnie i jesteście pewni, że drożdże są aktywne, ich właściwości uaktywnią się zaraz po przygotowaniu napoju.

Napoju z drożdży nie powinny pić osoby uczulone na drożdże. Jest on niewskazany również przy chorobie Leśniowskiego-Crohna i przy zespole jelita wrażliwego. Drożdże mogą nasilać dolegliwości trawienne. Napój nie nadaje się również dla osób z cukrzycą i przyjmujących leki. Drożdżowy eliksir, szczególnie w połączeniu z lekami, może obniżać poziom cukru we krwi. Napój z drożdży jest niewskazany również dla osób, u których nawracają infekcje wywołane przez drożdżaki Candida albicans. Jak go przygotować?

Jak przygotować napój z drożdży? Przepis

Składniki:

  • 25 g drożdży piekarniczych
  • 250 ml wrzącej wody lub mleka

Sposób przygotowania:

  1. Wymieszajcie drożdże z wodą lub mlekiem, przestudźcie.
  2. Po przestudzeniu napój z drożdży będzie gotowy do picia. 

Jak pić napój z drożdży?

Napój pijcie raz dziennie przez najwyżej 3 miesiące, potem zróbcie sobie przerwę. Na godzinę przed i na godzinę po nie jedzcie też słodyczy - cukry proste mogą dezaktywować cenne właściwości drożdży. Z tego samego powodu nie modyfikujcie też podstawowego przepisu. Nie dodawajcie do niego cukru, miodu czy soku. Smak napoju jest specyficzny i dla niektórych może wymagać "doprawienia", ale warto przyzwyczaić się do oryginalnego przepisu - z korzyścią dla samopoczucia.