Pischinger

4.5 (175 ocen)

  • 20 min

Pischinger to jedno ze słodkich wspomnień dzieciństwa. Pamiętam jak zawsze w skupieniu obserwowałam cały proces przygotowywania masy i z niecierpliwością czekałam na wybieranie palcem z miski resztek. A co to jest pischinger? To nic innego jak andruty przełożone masą kakaową.

  • 20 min

Składniki:

  • 1 opakowanie okrągłych lub kwadratowych dużych andrutów (wafli)
    200 g zmielonych herbatników
    2 jajka
    1 szklanka cukru
    250 g roztopionego masła
    2 łyżki kakao
Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Zobacz również:

Desery

Pischinger - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Herbatniki mielimy w maszynce do mielenia mięsa lub rozdrabniamy na pył za pomocą blendera. Jajka wkładamy na około 30 sekund do wrzątku. Sparzone jajka ubijamy z cukrem na puszystą białą masę. Następnie stopniowo dodajemy herbatniki, kakao oraz roztopione masło i wszystko dokładnie mieszamy. Tak powstałą masą smarujemy pierwszy wafel, przykładamy go kolejnym, mocno dociskamy i znowu smarujemy. Czynność powtarzamy do wyczerpania wafli. Przełożone wafle owijamy w folię, kładziemy na nich dużą deskę do krojenia, a na niej coś ciężkiego. W czasach mojego dzieciństwa Babcia zawsze kładła na desce ciężkie krawieckie żelazko - ja wykorzystałam miskę z owocami. Tak przyciśniętego pischingera pozostawiamy na całą noc, a kolejnego dnia kroimy go na paski, a następnie na mniejsze kawałki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować