Cenne składniki odżywcze mielonego siemienia lnianego szybko się też utleniają. Dlatego, jeśli oprócz żelowania deseru, zależy wam na tym, by je zachować, mielcie siemię na chwilę przed użyciem, tak jak ja. Zarówno do picia, jak i przed jedzeniem, np. do tego deseru. Siemię lniane najlepiej mielić w młynku elektrycznym z ostrzami, w kilku seriach po parę sekund - by nie przegrzać ziaren i nie utracić ich wartości. Między kolejnymi seriami przemieszajcie nasionka łyżeczką. Możecie to zrobić również ręcznie, w moździerzu, ale wymaga to więcej siły i czasu. Ja wykorzystuję młynek elektryczny, którym mielę kawę. Potem dokładnie go myję, by moja kawa nie przeszła lnianym tłuszczem. 

Deser z siemienia lnianego - co zrobić z ziarenek?

Swojskie siemię z powodzeniem zastępuje mi egzotyczne i często kosztowne nasiona chia. Nasiona lnu zachowują się dokładnie tak samo. Po zamoczeniu w wodzie lub innym płynie (np. jogurcie), tworzą żel. Z jego wykorzystaniem robię nie tylko owocowy koktajl o lekko żelowej konsystencji, ale też udany domowy pudding na zimno lub budyń, a nawet lekką piankę a la mleczko.

Żel z namoczonego siemienia lnianego zastępuje mi też z powodzeniem jajko w ciastach, jeśli akurat nie mam żadnego w lodówce. Podobnie jak jajko, zwiąże masę na ciasto lub na naleśniki. Z jego wykorzystaniem robię też pyszny, szarlotkowy deser jogurtowy na zimno z płatkami owsianymi i miodem. Poznajcie przepis. Deser składa się z 3 prostych warstw. 

Szarlotkowy deser jogurtowy z siemieniem lnianym - przepis 

Składniki na warstwę jogurtową:

  • 400 g jogurtu naturalnego
  • 100 ml mleka
  • 4 łyżki siemienia lnianego
  • 2 łyżki miodu

Opcjonalnie: 3-4 krople ekstraktu waniliowego. 

Składniki na warstwę z płatków owsianych: 

  • 100 g płatków owsianych
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 2 łyżki miodu 
  • 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich 

Składniki na warstwę jabłkową:

  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 3 kwaśne jabłka, np. szara lub złota reneta
  • 1 łyżka miodu
  • starta skórka z połowy pomarańczy
  • 1 łyżeczka cynamonu 
  • 1 łyżka siemienia lnianego 

Ewentualnie, dodatkowo: pokrojone jabłko do dekoracji. 

Sposób przygotowania:

  1. Zacznijcie od warstwy jogurtowej. Wymieszajcie ze sobą wszystkie składniki na tę masę - dodajcie ewentualnie kilka kropel ekstraktu waniliowego. Włóżcie do lodówki na ok. 2 godziny.
  2. Pod koniec chłodzenia masy jogurtowej przygotujcie warstwę z płatków owsianych z dodatkami. Wymieszajcie jej wszystkie składniki w osobnej misce. Odłóżcie na bok.
  3. W międzyczasie zróbcie warstwę jabłkową. Obierzcie i pokrójcie jabłka w większą kostkę. Podsmażcie je na 1 łyżce oleju z dodatkiem 1 łyżki miodu i skórki z pomarańczy. Dodajcie cynamon, siemię lniane i wymieszajcie. Jabłka z dodatkami powinny ładnie się zrumienić. 
  4. Skomponujcie deser jogurtowy z siemieniem lnianym w pucharkach: dno wyłóżcie warstwą płatków owsianych z miodem i masłem orzechowym, na tym ułóżcie schłodzoną masę jogurtową, a na wierzchu podsmażone jabłka z przyprawami. Udekorujcie siemieniem lnianym.