Tradycyjne ziemniaki z wody podawane są do większości polskich obiadów. Zazwyczaj gotuje się je w całości, a później tłucze i podaje z odrobiną masła. Aby takie kartofle były dobre do zjedzenia i nie miały w środku twardych grudek, powinny pozostawać na ogniu przez około 20 minut. Jeżeli gotujecie je w koszulkach, wówczas cały proces jeszcze się wydłuża. Co zatem zrobić, żeby przyspieszyć czas gotowania ziemniaków i skrócić go nawet do kilku minut?

Czas gotowania ziemniaków - jak znacząco go skrócić? 

Ten sposób jest tak oczywisty, że powinno się z niego korzystać za każdym razem, gdy przyrządzacie puree lub klasyczne tłuczone ziemniaki. Pamiętajcie, im mniejszy kawałek ziemniaka, tym krótszy czas jego gotowania. Dlatego, jeżeli szykujecie potrawy z gotowanych kartofli i nie musicie ich gotować w łupinach, to powinniście po prostu je odpowiednio rozdrobnić przed włożeniem do wody. 

Ziemniaki pokrojone na ćwiartki będą gotowały się przez 15 minut. Pokrojone w ósemki spędzą w garnku 10 minut. Jeżeli potniecie je na kostkę o boku 1 cm, to będą gotowe już w 5 minut. Dzięki temu warzywa będą mięciutkie, wasz obiad pojawi się zdecydowanie szybciej na stole, a rachunki za gaz i prąd wyjdą proporcjonalnie mniejsze. 

Jak dodatkowo przyspieszyć gotowanie ziemniaków w wodzie? 

Czas gotowania ziemniaków przyspiesza również dodanie do nich łyżki tłuszczu, najlepiej masła lub margaryny. Taki zabieg pozwala zaoszczędzić kilka minut oraz wspaniale wpływa na smak kartofli. 

Gotowanie pod przykrywką to znany od dawien dawna sposób na szybsze przyrządzanie potraw. Dzięki przykryciu temperatura wewnątrz garnka staje się wyższa, czego następstwem jest błyskawiczne dochodzenie dania. Warto jest również zalewać surowe kartofle gorącą wodą i w ten sposób skracać ich czas obróbki. Takie działanie pomaga także zatrzymać w ziemniakach większą ilość wartościowych składników.