Aby zweryfikować świeżość mięsa z kurczaka, idealnie byłoby sprawdzić jego zapach, kolor i konsystencję. Będąc w sklepie, nie zawsze jednak mamy możliwość tak wnikliwej oceny. Musimy zaufać naszemu pierwszemu wrażeniu. Sprawdźcie, jak szybko rozpoznać zepsute mięso z kurczaka. To bardzo prosty sposób.  

Jak wygląda zepsuta pierś z kurczaka? 

Wybierając kurczaka najłatwiej ocenić jego wygląd. Dobry filet z kurczaka jest zwarty i jędrny, a po wciśnięciu go palcem szybko odzyskuje swój kształt. Jeśli natomiast pierś jest twarda i po naciśnięciu palcem długo pozostaje wklęsła, zdecydowanie nie nadaje się już do spożycia. Ten prosty "test palca" pozwoli nam szybko wybrać najświeższy kawałek mięsa. 

Zepsuty kurczak - inne oznaki

Innym wyraźnym sygnałem, świadczącym o świeżości mięsa jest jego kolor. Mięso z kurczaka najwyższej jakości ma jasnoróżową barwę, jednak z biegiem czasu kolor ten zaczyna blednąć i staje się szary. Jeśli więc macie w swojej lodówce ciemne mięso z kurczaka, lepiej go nie jedzcie. Świeży kurczak me też na swojej powierzchni naturalną błonkę, której na zepsutym mięsie już nie znajdziemy. Oczywistym sygnałem, kurczaka, że należy już wyrzucić jest również wyciekająca z niego mętna ciecz. 

Ostatni czynnik to zapach mięsa. W sklepach zwykle wybieramy piersi już zapakowane lub dostajemy je zza szklanej lady, więc ciężko nam poczuć ich woń. Jeśli jednak macie okazję powąchać mięso przed zakupem, koniecznie powinniście to zrobić. Jak powinna pachnieć pierś z kurczaka? Świeży drób właściwie w ogóle nie posiada aromatu, dlatego jeśli coś poczujemy, jest to zła oznaka. Jak pachnie zepsuty kurczak? Oczywiście długo przeleżałe mięso będzie po prostu śmierdziało zgnilizną, jednak w początkowym stadium psucia woń nie jest mocno wyczuwalna, a jednak mięso jest już nieprzydatne do spożycia. Jeśli kurczak pachnie delikatnie kwaśną nutą, nie powinno się już go jeść.