Jesteście szczęśliwymi posiadaczami własnej jabłonki, dostaliście skrzynkę tych owoców w prezencie, a może po prostu udało wam się kupić ich spory zapas w okazyjnej cenie? Aby przetrwały całą zimę, musicie trzymać je w ściśle określonych warunkach. Sprawdźcie, gdzie przechowywać jabłka, aby maksymalnie wydłużyć ich świeżość. 

Jak przechowywać jabłka?

Jabłka lubią niskie temperatury, dlatego najlepiej przechowuje się je w wilgotnym miejscu, gdzie panuje od 0 do 4 stopni. Trzymanie się tego przedziału jest niezwykle ważne, gdyż zarówno powyżej, jak i poniżej powyższych wartości owoce szybko się zepsują. Najlepszym miejscem będzie więc piwnica lub chłodna spiżarnia, ale jeśli nie macie dostępu do takich pomieszczeń, możecie też schować je do lodówki. 

Jak przechowywać jabłka w lodówce? Zwykle wrzucamy je do szuflady, jednak należy pamiętać, aby nie leżały one w sąsiedztwie warzyw, gdyż zaszkodzi to jednej i drugiej stronie. Owoce będą chłonęły zapachy cebuli czy czosnku, natomiast warzywa znacznie szybciej się zepsują, za sprawą wydzielanego przez jabłka etylenu. Aby ograniczyć tworzenie się tego gazu, jabłka warto owinąć papierem lub gazetami.

Gdzie przechowywać jabłka na zimę?

Jeśli macie większy zapas owoców na kilka miesięcy, niezbędna będzie chłodna i wilgotna piwnica. Poziom wilgoci powinien wynosić aż 90%, w przeciwnym razie owoce będą się kurczyły i marszczyły. Jeśli w miejscu przechowywania owoców nie macie wystarczającej wilgotności, możecie ją podnieść w bardzo prosty sposób. Wystarczy, że ustawicie w pomieszczeniu miski z wodą lub będziecie co jakiś czas porządnie moczyli podłogę. W pomieszczeniu powinna też być dobra wentylacja, dlatego warto regularnie je wietrzyć. Dzięki temu wydzielany przez jabłka etylen będzie na bieżąco usuwany, przez co jabłka dłużej pozostaną świeże. 

Jabłka najlepiej przechowywać w drewnianej skrzyni. Jak układać jabłka w skrzynce? Najpierw powinniśmy wyłożyć jej dno kilkoma warstwami gazet, które będą przeciwdziałać powstawaniu nadmiernej wilgoci. W tak przygotowanych pojemnikach luźno układamy owoce, a następnie przykrywamy wypełnione skrzynie kolejną warstwą gazet. Pod tą cienką pokrywą będzie gromadził się dwutlenek węgla, który spowolni proces dojrzewania owoców. 

Należy pamiętać, że nawet jeśli przechowujemy jabłka w idealnych dla nich warunkach, powinniśmy regularnie ich doglądać. Jeśli choćby na jednym jabłku zauważymy zgniliznę bądź pleśń, należy natychmiast je usunąć i dodatkowo przejrzeć całą skrzynkę.

Czy mrozimy jabłka?

Jeśli chcecie mieć pewność, że owoce przetrwają cały rok, możecie je po prostu zamrozić. Ta metoda pozwoli zachować wszystkie ich walory bez ryzyka gnicia i pleśnienia. Jak zamrozić jabłka na zimę? Najpierw należy je obrać, wykroić gniazda nasienne, a następnie pokroić i rozłożyć na arkuszu ręcznika papierowego, aby lekko obeschły. Dopiero tak przygotowane cząstki przekładamy do szczelnie zamykanego plastikowego pojemnika lub woreczka strunowego. Najlepiej podzielić je na mniejsze porcje do rozmrożenia na jeden raz. Zamrożone jabłka zachowają przydatność do spożycia maksymalnie przez 12 miesięcy.