Upiekliście piękną babkę piaskową lub murzynka, ale wypiek za nic nie chce opuścić foremki? Wysmarowanie tłuszczem nic nie pomogło, a ciasto znów wyszło poszarpane i pokruszone? Cały sekret tkwi w tym jednym patencie, który znany jest przez gospodynie już od pokoleń. Wymaga nieco cierpliwości, ale dzięki temu kształt ciasta nigdy nie narobi wam wstydu. Sprawdzi się w każdym przypadku.

Jak wyjąć ciasto z formy, aby się nie pokruszyło?

Dobrze wypieczone ciasto bez zakalca to duma każdej pani domu. Niektóre z wypieków potrafią jednak nastręczyć problemów podczas wyciągania i są nieidealne. Ciasto w formie na babkę czy keks to te bardziej wymagające. Podważanie patyczkami do szaszłyków daje wymierne efekty, jednak problem przywierania spodu pozostaje.

Jeżeli ciasto rozpadło się, przechowajcie drobne kawałki w plastikowym woreczku strunowym i włóżcie do zamrażarki. Resztki sprawdzą się jako kruszonka do zapiekanych jabłek czy jako dodatek do owsianki. Nic się nie zmarnuje. 

Skutecznym sposobem na wyciągnięcie z foremki gładkiego ciasta, jest wyłożenie jeszcze ciepłej formy, wyjętej z piekarnika, na wilgotną i zimną ściereczkę. Sprawdzi się tutaj zarówno szmatka bawełniana, jak i ręcznik papierowy, jeśli będzie dobrze nasączony wodą. Na tak przygotowany mokry spód, odstawiamy ciasto aż do wystygnięcia. Po tym czasie wyjmiemy je w całości, bez żadnych problemów. Jeżeli używamy formy z kominem na babkę, owińmy ją mokrą ściereczką wokół, aby nie podważać później ciasta nożem.

Jak piec ciasto w formach silikonowych?

Ciasto pieczone w formach silikonowych jest łatwiejsze do wyciągnięcia, dlatego zyskują one na popularności. Uzyskujemy ten sam efekt wizualny i chrupkość, co przy tradycyjnych rozwiązaniach. Istotne jest, aby natrzeć je tłuszczem przed pierwszym użyciem. Przy kolejnych użyciach nie ma konieczności smarowania ich masłem i bułką tartą. To samo tyczy się użycia papieru do pieczenia - jest całkowicie zbędny.

Piekąc w silikonie przeznaczonym do kontaktu z żywnością, warto pamiętać, aby formę ustawiać na niższych półkach piekarnika. Nie powinny znajdować się bezpośrednio pod grzałką, gdyż istnieje ryzyko stopienia. Ustawiamy temperaturę według receptury ciasta, korzystając z funkcji góra-dół. Producenci zalecają, aby nie używać ich w funkcji grill. Dodatkowo możemy je myć w zmywarce, co zaoszczędza czas podczas zmywania.