Przede wszystkim trzeba zacząć od tego, że każde wino powinno mieć odpowiednią temperaturę:

  • Wina białe wytrawne i lekko wytrawne, półwytrawne, różowe wytrawne i półwytrawne należy podawać w temperaturze od ośmiu do 12 stopni.
  • Wino białe półsłodkie – od sześciu do 10 stopni.
  • Różowe półsłodkie od sześciu do ośmiu stopni.
  • Wina czerwone wytrawne powinny być podawane w temperaturze od 15 do 18 stopni, lekko wytrawne w temp. 18 stopni, a półwytrawne powinno mieć 15 – 16 stopni.
  • Wino czerwone półsłodkie należy podawać w temperaturze 13 – 17 stopni.
  • Musujące wino 6 – 8 stopni.
  • Wermut biały i czerwony, słodki powinien mieć 8 – 10 stopni, a wytrawny 6 – 8.
  • Sherry wytrawne i półwytrawne podaje się schłodzone ale niezbyt zimne. Słodkie sherry powinno mieć 18 – 19 stopni, lub można je podać z kostkami lodu.

Należy zwracać uwagę do jakich dań podajemy wino. Świadczy to o naszej wiedzy kulinarnej i sprawia, że dania lepiej smakują.

  • Do deserów podamy: wino białe półsłodkie, różowe półsłodkie, czerwone półsłodkie, sherry wytrawne, półwytrawne i słodkie.
  • Z owocami morza dobrze smakuje: wino białe wytrawne, lekko wytrawne, półwytrawne, półsłodkie i różowe wytrawne.
  • Do ryb: białe wytrawne, białe lekko wytrawne, półwytrawne, półsłodkie i różowe wytrawne. Ponadto dobrze smakuje różowe półsłodkie i czerwone półwytrawne.
  • Do wszelkich wędlin można podać wino: białe wytrawne, lekko wytrawne, półwytrawne i różowe wytrawne. Poza tym wina czerwone wytrawne, lekko wytrawne, półwytrawne i półsłodkie.
  • Do wątróbek i pasztetów najlepiej dobrać wino białe półsłodkie.
  • Białe mięso, drób najlepiej smakuje z winem białym wytrawnym, lekko wytrawnym i półwytrawnym. Można spróbować też połączyć je z winem różowym wytrawnym, półwytrawnym, czerwonym wytrawnym, lekko wytrawnym i półwytrawnym.
  • Do czerwonego mięsa podaje się czerwone wino wytrawne, lekko wytrawne, półwytrawne i półsłodkie.
  • Dziczyzna dobrze smakuje z czerwonym winem wytrawnym.
  • Sery dobrze jest podać z winem białym wytrawnym, półsłodkim czy z czerwonym wytrawnym albo półwytrawnym.
  • Toasty najlepiej wznosi się winem musującym.
  • Wino różowe półwytrawne, musujące i wermut pasują do wszystkiego.