Nie bez powodu my, Polacy, kochamy placki ziemniaczane. Oprócz ziemniaków w każdej postaci, uwielbiamy też cebulkę - najlepiej zezłoconą (skarmelizowaną) na patelni lub przypieczoną. Do placków dodaje się surową lub podsmażoną. Cebulowe krążki i zupa cebulowa, mimo, że pochodzą z innych zakątków świata, również są pyszne. Cebulaki, podobnie jak cebularze, są jednak nasze. Jeśli macie ochotę na cebularza, ale nie chce wam się formować i nadziewać placków, cebulaki są zamiennikiem właśnie dla was. Smakują znajomo, ale przygotowuje się je znacznie szybciej, prościej i sprawniej. 

Jak zrobić cebulaki?

Cebulaki to wytrawne ciasteczka cebulowe, które będziecie mogli pogryzać zamiast chipsów czy paluszków do meczu lub filmu. Ciasteczka mają słodko-pikantny smak charakterystyczny dla cebularzy. Paszteciki cebulaki zrobicie z siekanego ciasta drożdżowego.

Nożem przesiekać trzeba mąkę ze sporą ilością smalcu. Smalec sprawi, że ciastka drożdżowe będą bardziej chrupiące, kruche i delikatne. Możecie go zastąpić masłem lub margaryną. Wtedy ciasto będzie jeszcze smaczniejsze. Mąkę ze smalcem trzeba uzupełnić o mak, przesmażoną cebulę (koniecznie - smażenie zapewni jej słodkawy, znany z cebularzy smak) i jeszcze kilka dodatków, w tym cukier. 

Ciasto na ciasteczka cebulowe możecie podzielić i uformować na kilka różnych sposobów. Jeśli macie niewiele czasu, rozwałkujcie i zwińcie je w rulon i pokrójcie jak pierogi leniwe. Możecie też po rozwałkowaniu wyciąć w nim krążki lub nabierać po porcji i lepić z nich kulki czy też owale. 

Przepis na cebulaki 

Składniki:

  • 250 g (ok. 1 i 1/2 szklanki) mąki 
  • 180 g smalcu
  • 2 duże cebule 
  • 2 łyżeczki cukru
  • 125 g suchego maku
  • 20 g świeżych drożdży
  • 3 jajka
  • sól i pieprz do smaku

Dodatkowo: 1 rozkłócone jajko do posmarowania przed pieczeniem i bułka tarta do obtoczenia (opcjonalnie).

Sposób przygotowania:

  1. Zeszklijcie na niewielkiej ilości smalcu lub oleju cebulę z dodatkiem cukru. Uważajcie, by się nie przypaliła - mieszajcie ją w trakcie smażenia. Wystudźcie.
  2. Posiekajcie na stolnicy mąkę ze smalcem. Dodajcie w trakcie siekania pokruszone drożdże, cukier, mak i wystudzoną cebulę. Wbijcie tez jajka i doprawcie solą oraz pieprzem. 
  3.  Zagniećcie ciasto. Rozwałkujcie i pokrójcie w romby jak pierogi leniwe, wytnijcie krążki niewielką szklanką lub ulepcie z nich owalne ciasteczka czy też kuleczki, jeśli macie więcej czasu.
  4. Posmarujcie jajkiem, obtoczcie lekko w bułce tartej i pieczcie w temp. 180 st. C na złoty kolor.